「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1475 Like 409 Dislike
令我諗起i robot套戲(未來科幻片)
有幕女主角去左男主角屋企,對住部舊式按鈕CD機想用語言操控,但叫極都無反應
最慘係smartphone design 本身就係咁樣
我電腦幾熟都好
我唔撚識用電話個file manager
應該話好多function 唔係收得好埋就係本身冇
乜鳩都唔畀人做
係設計得太差
妙控鍵盤要叉電好煩, 幾百蚊淘左個 加埋好撚重
差好撚遠喎
佢而家係有需要揸架油車
但係對油車0知識又0學習能力
唔見我要問人架電車點舞?
用下腦就識啦
老野先用倉頡速成打字,利申老野
你證明緊文明倒退到開始文盲普及
被唔重要
Cls
我而家可以唔用算盤
但10後可以唔用電腦?
ipad+cover+火牛+usb線都輕過一部電腦啦
有AI唔代表佢哋識活用

連google都唔識,唔見得佢哋點識用AI

講真就算問AI都要問啱方法佢先俾到準確嘅嘢你
仲bt, 成陣驅風味
你覺 Blockchain 有冇驅風味?
唔好陰d陰d將Linux 擺埋一齊

依個小眾野來
希望你呢句唔係喺地鐵巴士到入

如果唔係隔離聽到都覺得尷尬
姐係同你講識英文有很用咩?!
最緊要識殘體字
以前已經係舊屎
沖走左啦

仲成日望以前有乜用,今日果D唔望,明日就會成為舊屎
1080p 嘅片

h.265可以細返做1-2gb
mp4就要5gb

streaming睇av真係不了
冇得飛片
點J呀
on9, 你用手機/ipad行excel處理data我睇?
problem solving能力黎
你做乜打咁多字
成段野4個字講完
「我識俾錢」
搞乜鬼宜家科大俾人講到咁
同full size keyboard/notebook keyboard邊有得比?當你連個keyboard, mouse同external mon, 咁不如直接用電腦算啦

純touch mon我真係睇唔到ipad可以代替pc既可能性。
新野可以取代舊野
唔代表舊野就要丟左去
宜家呢輩最叻就係自己唔識,仲要跌落地拿返咋沙
老實講我只會敬重一啲識用舊工具嘅人
我唔識用咪唔識囉,我都有我個年代嘅工具,但係未至於要攻擊返轉頭

早廿幾三十年前
除非你下下幾百萬上落,唔係嘅話,一日幾十嘅數,老一輩用算盤真係快撚過你用計數機

簡單一個道理
識多一樣野就係識多一樣野
人地做多你一倍時間人
識野多過你有咩咁奇?

係宜家呢個世代,十零廿歲出頭,又要認叻唔衰得
結果就係宜家呢啲on9理論充斥住個網絡(其實只係大人冇花咁多時間喺網絡上面)
棍波牌變左俾自動波牌笑
仲以為自己先係主流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞