「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
屌 如果用專業人士同普通人比 已經係搞笑緊
完全唔知比來做乜
我覺得樓豬可以再開多個主題

屋企有電腦 + 每週最少使用一次

屋企無電腦 / 屋企有但每週使用少於一次
我平時就係咁係出街做野
有乜奇? 覆完客仲可以睇下片打下機

加埋個樣就係咁 (我果部唔係呢部pro)
不知幾方便
70後
20歲買第一部電腦, 486, win 3.1 / 好快換左win 95
用得keyboard咪放係枱面, 出到去是旦一間coffee / m記一打開就得
重又唔會重, 一部ipad + keyboard 1kg都無, 仲想點? ultra notebook都係咁上下, ultra nb咪又係11/13吋左右, 都無15~17吋咁大啦

我自己都係用ipad air 4th+原裝keyboard, 又無你講果d彈彈下, 可能你太大力打字 / 我打字輕手啦

11吋mon其實都夠show excel a-h, 25列
如果大舊d, 我唔知你指幾大舊, 但電腦mon都唔一定show得哂, 你個夠show a-z / 1-1024咩? 咪又係每次要用mouse loop嚟loop去
我就一向出街都係咁做野, 方便快捷, 有咩文件要改求其搵個位坐低就得
補充一句
為免有人捉我字蚤

我上面所講我部ipad 正式係指 ipad air 4th, 10吋/11吋正式嚟講係10.9吋, 只係簡化左個數值
好出奇?識人喺小學做,佢地連電腦開機都唔識
唔好幾廿歲人都淨係做過d垃圾公司,打埋d垃圾工就覺得全世界都係咁
除左大學生/保險佬/sales之外,我都唔知有咩人會主力用呢啲device可以完成佢嘅工作
你覺得iPad都cater到嘅你工作,咪正正你嘅工作就係咁廢囉

香港最普遍嘅office文員
真心要做份靚靚仔仔嘅document/ppt出黎,d位對得靚d準d
點樣用ipad做??得嘅,都一定唔夠電腦快靚正囉
更加唔好講其他professional會用到嘅program...ipad os邊有apps用

ipad OS 真係被全世界屌到臭,真係剪個片都難用過人
如果你話你嘅工作淨係email答下客,報下價,個powerpoint又有手下幫你做你淨係拎出去講,咁咪ok囉

大把細公司老闆到2024年都可以電腦都唔用添
有人幫佢用左之嘛

ipad係好多野都做到
只係做起上黎佢唔會係最就手嗰個,亦唔會係最舒服嗰個
咁你要自虐你慢慢
唔好當真理仲上黎推廣
自己柒就好
你求其搵一部十年內的電腦, 睇下開幾十個excel、word、ppt用唔用得盡d效能, 40%都未必用到, 根本文書工作唔洗勁到打機咁, 我office都有部i3 3240, 行2條4gb ram, 1隻128gb ssd+1tb hdd, 自從換左隻ssd後, 已經好快好順, 開task manager睇都從未高用量過, 隻mon仲係19吋, 一樣係咁做野

唔係下下要d i9 64gb ram 4070 4tb ssd 32吋mon先做到野, 如果係ipad打篇文, 做個表都唔得, 咁果個人咪仲廢
電腦做文件嘢寫信做畫面或創作方面完全唔同用手機只係搜尋資料加寫嘢已經係一件好撚麻煩嘅事,而電腦用打字方式快同容易改錯,用手機只能發揮到30-40%左右
例如我要寫一段野要開多幾個網頁去搜尋同搵資料,用手機已經完全冇得玩,我廿年以前已經係開好多網頁再多重咁搵資料,而家用手機慢撚到亦做唔到電腦同時可以做到嘅嘢。
有做 research 啊 不過 source係樓主咁解

樓主咁都唔用 lmgtfy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞