香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
係日本,+30以上先會影相。但警車跟後面測速+15就會拉,高速就會鬆少少,+20先會過嚟跟你。另外高速係唔可以慢過50,除左出入口,係高速壞車係有事故責任,要罰款,不過依個唔關外國人事。
總之,你跟牌行就無死,安全第一唔好做馬路炸彈。
問題係 你只可以控制到自己部車
控制唔到人地部車
我夠想大家一齊跟牌 我都安心D 唔洗比人左cut右cut

唔似呢度 用keyboard渣車實最安全
以不變應萬變,只要唔係慢過限速太多,由佢哋Cut就得,要記得你係唔熟路嗰個,一陣到咗路口先來鳩煞更危險。

只要根據自己可以承受嘅速度同反應來揸先係最正確。

勉強跟flow但忽略自己對路面嘅把握力都係一種危險。
可能撞車
日本仔都要割你地韭菜
錢就袋曬了。反正佢地嫌太多人添
岩呀,跟大隊超速一定無錯
有意外都係你開得太慢,手車太屎,開快D安全D
無錯呀 所以我控制到我安全就算嫁啦牌話行80我咪行80 比盡你85 90爬完頭都係行返80 你叫我keep住行得快我真係手都震油門當brake踩
即係咁,我自己喺香港揸車幾急都唔會屌人哋跟牌行,因為人哋真係可以咁做,亦唔係錯,因為跟牌行可以有好多合理原因,可能唔熟路,或者手車就係得咁多,或者佢年紀已經反應唔到太快。

-10嗰啲我先會屌佢阻住地球轉。
你跟牌行80太慢啦,搞到日本人左cut右cut,做成危險
行快少少都驚,咁你都係唔好開車啦
曲直難分
你想討論有無犯法,對錯,定安全先

上面大家講緊咁樣會安全啲,你又出嚟講對錯
所以無話超速係岩 但我果時環境係覺得
跟牌行個危險性大過跟大隊行
特別係有8成車都係快過你既話
上邊都唔少人講 普遍見都+20左右
係個個代入超速= +50 瘋狂架駛咁解
當然 用keyboard 跟牌行梗係最安全
撈亂咗房屋台個個?
佢係市區超速下嘛 咁Q危險咪比人捉到

試過係北海道自駕highway就算超緊3 40
一到超車位都係不斷有人爬頭 根本日本仔個個都拓海
全世界都唔超速會唔安全?
一個超速,就全世界就佢超速?
全部超速撚起度指鹿為馬
啲馬路炸彈快啲衝晒落海就啱㗎喇
咁你有信心行+20係好啲其實無問題嫁
但唔可以要求其他人都一定要跟大隊+20姐
總有人反應慢手車屎唔熟路 最慢最慢都係跟牌姐 你鐘意咪爬佢頭
講安全點都係睇左自己能力先
去北海道啲高速慢線行120,130真係基本
貨車先會行100左右
快線爬頭你夠膽踩就得

利申唔夠膽 AWD都好架車個底盤都好無信心
不嬲大家都係話跟大隊
你個大隊係大家牌速,咪一齊牌速係安全囉,無問題呀
唔講對錯啦,連神都話基本+30,間中+50
所以我已經十分贊同你既說法: 跟大隊超速 - 安全,如果自己跟牌行,搞到大巴危險駕駛左cut 右cut,當然係自己錯啦
仲有贊同上面有位Ching 咁講: 手車屎自己要認清實力,撞左唔係怪人係應該怪自己
我揸開嘅日本高速見到嘅係慢線頂多+10(唔計啲趕時間大車),中線+20至30,快線先會係+30以上。
仲記得之前去沖繩 我個fd 第一日都守規矩
第二日 見到d 日本仔 下下都140以上
就照跟 有時開到140 都追唔到d日本仔

根本就係跟本地人行 多過睇車速牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞