香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
睇依個Post,勁多人駕駛態度都好有問題
100%唔保
宮崎去延岡成程完全無得放鬆
反方向貨櫃車多到
成個po得你一個"覺得愈慢就愈安全呢個諗法", 你上面400個留言都冇人咁講過
除去合唔合法所限

揸80係咪一定安全?
揸110、130一定危險?
點定出黎
我同你相反
比google map 點咗我逆線, 個路口又多雜物遮住咗個路牌
一轉出去就有警察見到斷正

佢截停我之後就一輪咀係咁屌完全唔理我聽唔聽得明
又唔肯用translater, 結果搞到要打電話搵領事做翻譯先知原來我逆走咗一個路口
咁我自己知衰都同領事解釋返我比導航呃而且路牌應該遮住咗
講如果佢要開我ticket我無問題
心諗行錯個路口罰得幾重又無撞到人/物罰得幾重丫

嗰個躁底差佬同領事傾完仲好似好唔Gur咁係咁打電話, 搞咗我半粒鐘最後無事放我走
同行另一個差佬都同我講唔好意思佢partner係咁
即係條友完全係為咗擺款而搞鳩我
日本警察做事認真?
建議你上網search下佢地幾廢先
係香港人揸車死都行快線姐
之後就話行得慢比人推所以要超速
縮返入慢線跟牌行一定冇問題
就算單線自動車道跟牌都冇問題
不過有讓線就快啲讓比後面咁解
咁只係你理解能力比較差,唔明白呢種講法只係一種演繹方式

當你講得出係highway行10係on9,其實你已經係同意緊自己車速同人地差距過大係好危險

你其實都同意緊,無話跟牌行就一定安全,
實際情況係總之其他車幾多你咪幾多,呢樣就最安全
日本警察出晒名係稅金小偷
人地講緊一家大細揸超速50你問番人地 自駕係咪一定一家大細
人地講緊日本你又問德國呢

9唔撚搭8
唔係大事定小事問題,人哋國家俾唔俾你入境個權係喺人哋度唔係你度,唔駛任何理由都可以拒絕你入境,唔滿意可以喺當地法院提出訴訟
on9
條友態度咁惡劣 分分鐘上次被人捉個陣屌鳩d警察
所以先特別remark要唔比入境
你有無日本揸過車

toll road 80開130 左線都俾貨車推喇

唔熟當地揸車文化 唔好衝出嚟柒
揸得快唔係問題,最大問題係勁多人有「揸到百五好正常」呢種心態真係好癲
如果講到人地咁快
你唔洗慢人地都過到
我有fd 喺台灣試過中相機
事後租車公司出email 通知佢+charge 佢信用卡
仲寄返張沙龍去佢租車時填個香港地址
80 110 130 本身個剎車距離已經差好遠
香港捉交通都好認真 庫房缺錢
台灣試過泊車比人捉,只係入咗7-11買啲野就已經比人影咗
事後都係收信用卡,仲要有埋張相比你睇,多角度拍攝,沙龍佳作
冇交罰款?
日本高速揸120都俾班日本仔係咁爬頭
洗左咁多錢book 廳廳酒店,日本有咩權利唔俾我入境

笑撚到仆街
咩為之無話跟牌行就安全 限80 人地隔離飛140 150又跟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞