香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
如果事實係大家+50,咪頭車比人捉,邊個會捉後面個班?
剩係呢個post都見到上面好多個巴打有真係日本揸過既都講得出係會捉頭車

頭車我都覺得佢抵比人捉嫁喎,佢做得頭車,係佢架車前面就無人係+50嫁啦,佢都無跟大隊,抵死嫁喎

後面跟大隊個班又唔會比人捉既,咪由得頭車死,理撚得佢
日本人係高速渣到超快,一定快過限速
超50咁大鍋?唔係好信,可能條友有其他野,是但老作,上次日本京都去關西機場,租架K car,限速80,行極速130自動截油,都比後面推,高速大把人超50啦,老作機會大。
超車行快線快過limit唔係問題,+20左右我覺得ok,但點解跟speed limit揸都要俾人話,你要過咪自己過,會撞埋去架慢車度嘅你,不如諗諗係自己唔識揸車定乜事
我開頭都以為日本人揸車好禮讓,但我親身體驗唔係咁
睇完驚驚地
如果真係比人捉到
返到香港係咪會收到信
自己衰斯先嘈咩啫
你有正常理解能力,先會覺得無錯姐
之前有班友自己理解唔到咁簡單既事,就會係到自卑發爛渣話咁講既人係拋緊書包

屌你初中生都明白相對速度既道理啦
又唔係以後唔可以既
你諗下入國管理局個人有日做到吽吽下

全部都剔「否」,突然間有件粉腸剔「是」
首先就由頭到腳就梗
之後就㩒燈搵阿sir

入房就全部問多一次,入境原因經過結果
幾年嗰一刻個中佬係要說服個官
「我無害㗎,俾我入境
你香港驚犬又有幾多個識英文
後面超速唔計超速
真 呢個post都好多人講,上高速揸得唔夠快會係咁比人推
但cut線同讓行人個啲都算好過香港嘅,但一定同鬼佬有距離
好快,但都好禮讓
斷正就實知唔
如果影相check 咗車牌應該直接通知咗租車公司
還車無講應該無事?
你知唔知個限速點黎
知唔知條馬路係有 design 過?
相對速度
Spec 邊度寫
佢地有記錄,唔係話剔否人地就唔知

佢已經俾日本唔俾入境
係冇悔過機制,就算換BNO,去日本領事館搞,應該都入唔返日本境

如有悔過機制既請同我講點搞....
如果係當場拉到,係會即時出罰單,如果你唔超多過30,你交左錢件事就會完結,同埋租車公司會有記錄,下次未必會租俾你。當你超得太過份就會留案底,好似事主咁。

比大家參考
我就係諗會唔會咁快就知
正路租車公司都會通知我交錢?
咁我應該無事
我交車個陣都係叫我比高速錢
最驚其實租車公司無咁快個超速
事後又無通知
會,佢地即時知。
因為你講既野根本就係正確
無人話一定要超速,總之條路主流大家幾多你就幾多,肯定係最撚安全

如果有人話死都要跟牌一定無犯法,咁我同意
但無犯法係咪一定最安全?好明顯唔係

條路100,你係50-70,你都可以無犯法(某啲國家有限埋低速先會犯法),但你係100行50肯定危險過你行90

如果大隊120-130,得你自己跟牌,咁你就唔好話咁樣係安全
應該都無機會,本身日本overload,淨係放清白之身入去,都夠有突。其次中國人日日踢鹿/搞是搞非,觀感差到,你係負責人,都閘住中國罪犯,反正成單野都合法合情合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞