香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
日本個系統咁勁原來
香港都要等幾日先收信
仲要無電子系統
香港又篤油又鳩呠
去日本未聽過呠呠聲
爽,快,同埋禮讓冇抵觸,純粹駕駛技術問題
就差北海道未自駕過,無一條慢線會係+30,所以慢線跟牌真係唔會危險。
人哋+30嗰啲一早行緊中快線。
同埋日本人超車都安全守禮,唔會好似香港啲仆街見人踩油或打燈就跟住篤油閘住唔畀人爬。
就咁睇我都覺得算少事
交左錢又無交通意外

點知會搞到咁
不如你搞清楚你自己係想討論犯法,安全,定實際比人拉先啦

人地講安全,你就講比人拉,
人地實際去探討比人拉既問題,你又去翻個犯法

你連一個清晰嘅思維都無,為駁嘴而駁嘴,有咩好同你討論呢?
好明顯你錯啦
你入彎架車會飄
條路係有設計過個角度
係特定速度之下架車唔會飛出去

你同我講 +50 係安全
係因為設計個陣有 safety factor
唔係大家一齊超速呢個動作安全

唔怪得你話初中生常識
你想講安全
想問下你 civil degree?
考車嗰時同個考官咁講
畀人捉到嗰陣時同個差佬咁講
搵埋律師同国土交通省大戰300回合
但其實我做咩要理人地安唔安全防衛式駕駛係理左自己安全先
下 真心咩 成世冇得去日本?
日本人係快,個你打燈多數會比人入,香港班友一見就篤油
佢覺得一條限速 50 同限速 150 既路係無分別
唔撚識真係唔撚識
學人講安全
trust me bro
我記得門司番福岡d ic 好好飛
但半個鐘有d 誇
可能佢全程180 up
即係你覺得跟牌行成段路比人狂cut就最安全?
就係唔想比人狂cut先跟大隊速度
你睇下你思維幾混亂,+50係安全你自己講出嚟

我地好多人都話係跟大隊就安全,只係你反駁唔到先不停打稻草人

你話太早速會唔會入唔切彎?會呀
如果現實真係高速到咁,大隊係呢個速,入唔切彎咪頭車二車三車炒囉
中後面主車群實會慢翻嫁喎

而且好多巴打大家一直話跟local速就安全,local主車群會大家一齊飛到去一個入唔切彎既速?
你話會咪會囉
北海道連國道都+50
但如果我keep住都行到牌速 理論上比人cut都係比人拋離 好似唔算危險?
人地架車行120過到隻彎唔代表你架車行120都過到隻彎,佢Set車速上限個意思係依個車速下,正常無壞嘅車都可以安全通過。
跟大隊同安全係無關係
大家 150 唔炒
係咪代表你 150 唔炒?
你估度度好似香港咁冇乜所謂咩
佢講嗰種危險係“多一輸不如少一事”,人㗎無啦啦要cur來cut去都會有更多變數。

但其實佢呢個想法好似係有啲道理,但實際情況係只要出現喺現場就有風險。

因為好多人禍意外係因為無安全意識引起,唔係cut得多少嘅問題。

條友意識差,唔亂cut都有可能照炒車㗎啦。
條友:我唔你你而家即刻同我搞掂佢,典型香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞