香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
睇死佢都係機場路超....

IC 出入口, 機場路超速, 國道超速, 都係抵撚死....

( 付費長途 IC 跟LOCAL GTR 速度, 跟唔到)
我上次揸Fit 130就Cut,我Feel到佢仲去到,但佢唔去。
揸車係代步工具 以為自己揸F1咩
我認同揸得快唔代表唔安全
但超速就係錯嫁啦
2樣野 你跟大家速度行 本身就唔會係拉龍果個
自然少好多人車去爬你頭 要爬既都係爬最前果個
第2 如果你作為慢線跟牌行被爬頭果個
人地無安全意識 亂cut埋你 你可以做咩 ?
你本身後邊已經拉晒龍 你想收油都要諗會唔會比後邊撞
我係講緊我跟牌行既經驗 唔係叫人要超速
只係覺得如果跟大隊行 個危險性係低D咁
態度唔好咪篤你上入國管理局
我見個Tony爆左好多野出黎,個男人閪到
有收過罰單?
係咪我行高速公路經驗少,點解我唔覺日本人揸得快
香港仲快
私人group睇唔到,可唔可以文字描述下
長期做快線撚
一般都係超20-30
吐露港成日都有慢線揸50-70嫁啦
你咪又係避佢 唔通你撞佢
自己超速想全世界一齊超速 之後話超速係常態
要睇番當地慣例
試過福崗去長崎條高速快線超50側面啲警察都無理

反而東京去千葉超20都比差佬叫埋一邊話too fast
你係咪就係戈個男人
你係唔係就係俾拒入境個位?
條路嘅寬度會形響速度感。
同一個速度,越窄嘅環境,感覺會越快。

只可以話日本人都會快,但快中慢三線嘅運作係比香港安全。

香港有低速快線撚,又有超速慢線撚,又有事不關己中線撚,同埋鍾意推尾搶疆閘人唔畀人爬頭嘅惡習……
唔知你講邊單,間唔中就有一單依啲。近排最有印象都係中國人自炒嗰單。
超速就係錯呢點
上面877人至少有三分一唔係咁諗
貨車就幾乎全球公認嘅危險運輸工具之一,無必要唔好畀佢哋跟頭或跟尾,尤其覺得佢哋跟得太貼時,佢哋自己未炒過都未必知道load咗貨嘅煞車時機差幾遠。
我唔熟路會屈係左2或者左3跟車
因為唔想係外國比人影相抄牌,會好麻煩,又唔熟路,唔識避

你形容得香港個情況好貼切,突然令我明白點解你地覺得日本快而我覺得日本安全
想減少cut車/被cut車次數係好合理,呢啲相對接觸愈少的確係會愈安全

如果一條路上面得一架車係+30左cut右cut,咁我諗大家都會同意呢架車比起其他跟速既道路使用者更危險,更大機會撞

但佢撞得既就會有最少一個跟牌行既人係無辜被撞
係呢個情況下,本身跟牌行正線個個都會有個危險,呢個危險係源於比人cut埋黎

係得一架車cut你既情況下,你既危險咪好細
但如果條路上面有100架車不停cut入嚟,個危險就開始大(雖然係佢地錯佢地超速)

你地既分歧,
其實只係你覺得以你既觀察,大家都超速得自己一架車唔超速呢個情況係現實無出現
但佢就話佢親身體驗過係有出現過呢個情況
咩人睇咩野 自己超開見幾部超就話日本超速係常態
你望望#895係咪你想表達嘅意思?
日本高速人地個個 揸130
你揸80,反而好危險

例如你慢車cut 線,你要預超多位
預少左,人地就要急剎
日本都好多單個司機揸揸下訓著左,之後撞到隔離。所以見到貨車都唔好行咁近。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞