香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
即係香港咁,總有班友喺快相位都照衝嘅。
應該咁講 我自己覺得係慢線就跟主車群速度安全過死跟個牌黎行
依家改左法例之後暴走族少左好多。今年連車行駛中發出嘅噪音都收緊左,響喉係街行係會即拉。
你係香港最多扣你分

係人地地頭點都要檢點少少好d
佢趕時間自然會cut線爬頭咁介意人地推你既話都唔係好適合揸車
5年唔可以去日本 下?
佢地好L 誇,後來我番到酒店,講緊住二十幾樓都比佢地轟醒左
超速50係日本係刑事重罪,其實係應該要坐監既,罰你錢個下應該已經留左案底有案底都唔緊要,但如果入境張form你填無刑事案底就姐係虛報,咁就大機會拒絕入境
連登就係太多你依類人, 香港冇揸開車, 去日本自駕一次半次,
就扮到好熟兩地駕駛專家咁, 仲妄想人地迫害你駕駛超速,
完全忘記左點做一個正確駕駛態度既駕駛者
我明,之前有暴走族側面飛過,當時係首都高橋底,死氣喉加埋啲回音,震到我耳鳴加頭痛。
仲有北海道
香港+50強制停牌喎
今治小松自動車道

仲要架到鬼死咁高
事實係,如果剩係講安全,一定係實際現場周圍主流係幾多你就跟翻人地係幾多(剩講安全,無話有無犯法)
如果主流都超20-30,得你自己一個慢,咁你一定係更加危險

但觀察所得呢度係有班人理解唔到咁簡單既道理
比人捉到超幾多都係抵㗎啦
咪講咗,主流係中線先+20,係都要屈人哋成個日本連慢線都快過拓海。
咁日本法例係咁,無辦法。
嚟緊會再收緊,依家無特定標示嘅一般道車速上限係60。
由2026年9月開始,如果條路無中線或者唔係多車道,車速上限一律下調至30。
hogging the middle lane, 咪一撚樣咁西,其實都會照抄牌
本地人可能有聽台邊到set炮,人行幾多你行幾多咪穩
岩呀岩呀,人行幾多你行幾多一定無事
行得慢少少都好危險,記得到時同警察講
無錯
佢老尾好啦我超速篤油唔阻佢啦
限80揸到110 120又上返黎推我
我屌
好Buy你嘅講法,講到超速好似常態咁,真係痴撚線。佢地全部都係公路炸彈嚟。
有!!塞到on99
其實最正路跟返其他車速度唔好差太遠,大家都超 50 你就咪照跟 50 正負 10 囉
跟大隊永遠無死

班local +20你就+20
班local +0你就 +0
班local -20你就-20 (如果有呢個case,人地一定係有原因先會出現主流-20)

係有班死都覺得要一成不變死跟個牌
要安全至上就一定係跟實際現場情況,跟大隊

死跟個牌,你只係保證自己無犯法,唔會保證到自己係最安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞