香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
你條雪藏牌過去揸幾次死唔去就認叻
好心收返埋啦
永遠製造危險都唔係跟牌行果班
捉唔到係你好彩,捉到你就爽喇,5年唔駛去日本
高速公路大把人超50啦
首先cut線爬頭/被cut線爬頭呢個動作點解你會覺得係危險先
當確保足夠距離同空間,爬頭本來唔係危險動作
當然你話你新手係咁比人cut入嚟會驚可能都係嘅
雖然我都覺得日本道路限速係可以上調20左右嘅
但我覺得班連登仔講到超速先係正常好有問題
去到人哋國家又用自己準則唔守法仲要咁大聲
唔比人捉咪當好彩,比人捉仲要咁大條道理
同某國人有咩分別
當然有人話日本人都超點解我唔超得
首先呢啲根本臭蟲論嚟
其次就係比人捉嘅話日本人就扣分停牌
你就同事主一樣冇得入境姐
返到香港真係想俾都唔知點俾返
不過上網睇好似會即時通知租車公司 話還車嗰陣實知
我有次開到140比差佬截停左
差佬見我係外國人就放我走
勁好人
有架
通常大大個龍門架
早成公里有警告
依個嚟日本之前無做功課嘅話實唔會知
客觀講要睇邊條路邊段。新東名設計時速120~140,只係未起晒3+3線所以唔畀120。東北道限120嗰段同前定後都有120,
應該另有內情
所以咪話日本同香港既分別 你地用香港既情況黎代入既話
我都一定讚同跟牌行
香港講緊快線速度都係跟牌/快牌少少
日本高速係講緊慢線都跟牌快20~30
我唔係講讚成超速 只係我覺得
正如一部單車係公路行 個個都要cut佢避佢 你會覺得部單車唔危險?
屌,我都覺揸得太慢又驚後面會撞上黎

可能係香港揸得多,被迫害
香港啲傻西覺得130已經好快外國高速最安全其實係冇限速
美國Montana 99年前係冇限速嘅,99年set咗限速後意外同死亡率都上升咗唔少
上年係名古屋差d 奶
Highway 揸緊115-120 左右, 無留意前邊架唔記得mark x 定大皇冠係老隱,係右邊過左佢行番入中線,隔左十秒左右有架prius c 應該130 up 係快線殺上來,岩岩比我過左部mark x 即fing 燈追佢

好彩部prius c 救左我
用超幾多速來討論比較適合,因為好多地方限速唔同。
要飛車去德國丫嗎

其實大部份車(特別係日本車)個車速咪錶係唔反映實際數字,大約快咗5-10%左右,eg你喺車入面望住標板以為自己係揸緊100,實質其實係90-95左右,呢個主要係車廠為咗防止人揸得太快大家約定俗成set出嚟。

所以點解你跟牌行,實際就變咗拉龍,因為你的確係慢咗,而且因為個數係用%計出嚟,牌限速越高嘅時候個情況就會越明顯。

所以點解你見啲搵食車會揸快啲,因為揸得車多自然就會留意到呢個情況(最簡單可能係明明見到有cam超咗牌速但冇影相,或者有啲人用GPS測速器睇到個分別),亦都所以會好多人有講法係見到快相機其實可以超少少都唔會影。

調返轉,快相機/警察紅外線測速器嗰啲,佢就真係測實際速度,所以佢話測到你超速其實係冇得走得甩。

不過又咁講,有時如果情況許可(eg有多過一條線可以俾後車爬頭),保持安全原則,拉龍咪拉龍囉,唔好因為俾人推就自己心急踩快,人地要趕嘅咪俾佢爬頭,甚至揸埋避車處俾人過先囉,好過你自己緊張睇錯路/線跟住炒車。

(題外話,之前聽過個講法係Tesla冇跟車廠set慢錶呢個約定俗成,所以揸T車踩幾多就係幾快,間接同多咗人渣快車/炒車有啲關係
同啲左行撚一樣 捉到一懷唔畀搭地鐵就啱
雪藏牌「覺得」咁好危險
我喺日本揸開+20已經要行中線,慢線車一般頂多+15。
日本人都要「唔被捉到」為前題,超速被捉咪一樣要罰錢扣分
連登仔講到個個都超速,好似唔會被捉咁
冇俾人捉咪閑事
唔好講到好正常咁先得㗎
屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞