香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
事實真係咁
我都係睇呢個post先發現有班理解能力差既係理解唔到呢件事
佢地覺得一個咁簡單既道理係拋緊書包
講左咁耐終於有人講到我心個句
我少揸車手車好屎 條路叫我行80我就行80
教車師傅有一句教我記左入心 揸車就要厚面皮 如果下下睇人地頭我估我死左好多次
啱呀,咪跟大隊一齊+50,最多咪一齊影快相,無事嘅。
香港衰50都好似停得牌
點解個中佬仲可以咁痴線
真心唔使跟嗰班加速師癲
跟牌行就行慢線,咁都有人推你,只你嗰條友無品。
中快線畀人超車用先要跟流。
你比人捉個陣記得同人講
大家都係 +50 好正常
點解要捉我
慢線咪就係俾人慢車,啲人好似唔明有時係架車有問題,個人有沙入眼時都會一樣喺慢線跟牌揸甚至再慢些少

成班連登仔講到啲人會撞埋你度咁

啲人講到咁危險,咁有幾多單係架超速車撞落架揸啱速度嘅車度?
乜尻野超速安全
全班路轉彎都 spec 要點起
連登車手 : +50 都好安全,應該所有路都要無限速
佢係咪罰款無交呀,個post 寫警察罰款有紀錄。無講佢有交過
全部車停低就最安全啦
啲英國揸車討論都一樣有班咁嘅L樣,實情係大把人喺慢線慢慢揸
過去揸完幾次唔死得返嚟變大師傅
67...d國道限40米撚試過跟牌行
其實日本有條例叫煽り運転,如果你用合法車速行駛,但後面條友係咁推你,逼你超速,你係可以報警拉後面條友。依家有哂車Cam,你報警嘅話,佢好難走得甩,所以正常日本人無咩特別原因都唔會推你,推得你嘅唔係飲醉酒就係痴線佬/婆。
冇反悔機制,係以後都唔可以去日本
上次住門司airbnb,門口餐廳個老闆揸GT R
佢話小倉返福岡,洗鬼一個鐘,佢隻腳半個鐘就到

佢學英文嘅重點係因為睇唔明改車嘅Menu,我真係服咗佢
有交 聲稱上次俾人斷正之後交咗
可能唔止衰超速 可能加埋酒駕再發酒癲
我跟牌行慢線
有人頂唔順自然行快線
其實唔會危險
咁你覺得均速跟前車行安全D

拉晒龍等人地cut你安全D?
cut線不嬲都係意外發生既開始 唔理佢超唔超速
你跟大隊速度就大家差唔多 少D人係你前後cut黎cut去
你拉晒龍就一定個個cut入黎
我講緊唔係話一定要超速 我係話你跟返實際大隊速度一定安全過
班鍵盤戰士話死跟牌咁解
山卡啦d咁既山路限40
渣90-110好平常
連登好多車手話日本自動車道揸130~150架
事主聽咗連登車手講,為咗安全+50,結果一世無得再去日本
你實際上無錯,不過理論上有錯
即係屯公、龍翔道有啲位,至少可以開到+10

啲人係都要跟牌「阻住」條路
俾人推得都係霸住快線
慢線邊有人特登推你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞