香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
連登仔揸車應該唔係睇咪錶,純粹靠直覺來估速度。
原地返香港想像到畫面好撚柒
人哋超,你就要超?
你好彩。Btw, 日本警察好似唔係好鍾意Prius(我錯覺?), 係捉都捉佢地先。
人哋狼死,所以你就要狼死?
啲人講緊個限速合唔合理先,日本的確有講緊點放寬。條路設計速度真係有140咁直嘅話,160咪合理咗。
一路都係講超速係有問題
但我係覺得係日本跟返大隊行既速度係安全D
而唔係好似呢度所講 咩都係跟牌行 跟牌行一定最安全
爬頭個動作如果做得好當然唔危險 但當你係被爬頭果個呢
危唔危險個因素就變左對方主導既 我均速行 佢cut得好埋 或者cut完就收油
其實都係影響緊我 反而我跟大隊行 又少人爬頭 就算要爬都好 佢都會搵返最前果部黎爬頭 我就覺得安全D咁解
而唔係全世界都代入香港咁繁忙咁閪既情況黎反映
條友仔吹水,限80揸130嘅其實唔多。
揸130嗰啲好多時係限100嘅路段。
揸+50 唔比入境唔係好信
highway 寫80 架架都130up 架啦

利申試過幾次揸180比老隱拉埋一邊再放走
都試過交罰款,無比人blacklist
啱呀,日本人一般駕駛高速都係+20至30左右,但唔係+50嘛。

所以放寬多20至30係好合理。
傻仔
所以條友應該係超速之外重衰咗啲大嘢
因為好多Prius係租車
隔離post班車手仲係度曬自己揸到幾撚快
竟然有人未block依條on9
佢Fing 燈個下我都仲未諗到佢係老隱
隔來幾秒先知頭先差d gg
之後再去揸我都無再揸咁快,大部份時間都係110 樓下

不過岩岩去完北海道番來
發覺佢地揸車好狠
慢d 起步都比佢呠7
國道大車都揸100 up
我揸80 都比佢放星
當你係限80公路,揸120都只係+40,

如果係限100公路,揸+20算係平常。

同埋超速一般有+10至20嘅寬容誤差,
點都唔係+50刑事,佢當然等架+50先來捉好過。
點解香港咁多人揸車閪仲好似攞正牌咁
超50嗰次大機會都係全家去
帶埋老婆仔女趕住去死
我仲去左2間警署問 佢地都話搵返當地警局或者租車公司攪就ok 上網睇返如果去警局攪要落口供一大輪攪你2 3粒鐘
我架車係times 租,大大張貼紙係車尾
部Prius c 反而似日本人自己車,最少無租車公司logo
日本高速公路限80揸到120 都大把人快過你啦
佢呠柒你純粹知你唔係本地人。
唔關你慢事。

大車快係趕時間,唔關習性事,當然好似香港咁都總有啲仆街司機,始終揸得大車都唔係咩身嬌玉貴。
因為老是常出現我都記得佢
好多都鳩噏話自己揸+50,咪信。
法例係咁寫,+30已經係一發免停,佢執唔執法係另一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞