香港人因自駕超速被日本拒絕入境

1001 回覆
1010 Like 19 Dislike
你唔夠人地快,唔想加速,應該要讓車過左先cut
閘人當然危險,無故急停做成既意外,係日本前車都要佔事故責任架
早排有個po 話日本個個超速
好平常架喎
點解等下個月?今次直接飛甩啦
海關拒絕佢老公入境又唔係拒絕佢
直接掉低老公係黑房慢慢審問啦
岩呀,所以去日本應該+50咁行
手車屎,撞左係抵死
我就最鍾意讓人行龍頭
見到有人追上來,一有位我都實打燈行埋一邊讓。
畀人捉超速都捉佢先,
自己喺後邊超唔超速都唔會有壓力。

我最唔鍾意就係大直路得自己一架車,唔小心快咗又唔知。

有前車畀我跟,我就最鍾意。
1. 呢個係(日本)檢討嘅其中一個條件,唔係唯一絕對要跟嘅條件
2. 美國要考慮有個歷史因素係石油危機時收緊過個限速。有個大分別係免費高速公路多出入口,加上多大車、同塞車嘅話設計標準唔夠高。
好平常
俾人捉到+50一定係事主手車屎,態度可能又唔好,俾人blacklist 左
唔係怪人係應該怪自己
你本身quote 緊個個人,佢都無討論對錯呀
佢就係同你有類似想法,咁佢話自己實際經驗,發生左行緊正線牌速但不停比人cut入嚟,佢當下感受覺得好危險,想避免呢啲情況,佢咪加速跟翻大隊

之後你就問比人cut有咩危險呀?
佢都知自己本身係啱,硬cut個個係錯,個啱唔代表無危險嫁嘛
佢想自己少啲比人cut,的確個危險性係會低左嫁
你真係唔識架喎,日本差佬出名廢
又咁講,出post嗰個人本身都唔識俾人拒絕入境嗰個人,都係聽被拒入境嗰位片面之詞
可能本身已經喺日本有犯過事惹過官非
人地咁你就要咁 揸得快手車就係勁
玩灣岸玩上腦
你手車咁勁唔見你揸F1
你廢控制唔到,唔代表其他人控制唔到
條友根本唔識揸車啦
後面果個追尾又關前面跟牌行事
不如講前車行200咪唔駛比人追尾囉
成日話跟牌行反而唔安全
咁個個跟牌行咪冇事囉
2. 另外好多標準同限速可能係幾十年前定落,以前啲車冇而家嘅車咁可靠、穩定、舒適。例如路肩當時係預埋畀啲車壞咗自己整返(起碼日本都係),而家加上通信發達,啲車冇咁易壞又複雜咗,變咗畀你叫拖車後等,同埋社會多咗車後畀緊急車輛可以過塞車。
話highway 唔超速係正常果d user到底有冇喺海外揸過車
試過行阪神左線跟牌加5,後面架架車包括巴士大貨車都抽頭過
覺得重危險加到+15先叫接近番個flow
你超速好撚型 小妹濕左
留tg交配?
就係因為有其他條件,所以基本上最後唔會用到,亦都因為咁,啲司機唔會跟限速(除非有average speed camera),因為對司機嚟講,最自然嘅速度就係85th percentile
咁我明少啲比人cut就一定會少啲風險
但無理由為左唔比人cut我都要加速到自己唔舒服 咁我炒左個責任係我度仲要自己 心理壓力大真係好易做錯決定 有啲人揸車係好撚緊張 佢地安份守己係最安全既做法黎 如果要跟約定俗成既速度 我覺得要熟條路加自己手車有信心
超速就係錯嫁啦
我都會超速 俾人捉到咪硬食囉係唔岩嫁
但唔好合理化成件事
咩日本人都係咁 好個啲又唔見學
係到搵共同感

係衰完仲要嘈先柒
你無錯,跟大隊速度,少啲比人爬比人cut一定係最安全

話要一成不變死跟牌速既好多都紙上談兵,象牙塔個隻
條友雪藏牌為左唔比人cut所以揸130仲安全
學到野
「跟牌行都要屌?」呢啲說話咪就係無同理心既表現

人地大多數人都超速㗎啦,又唔係叫你踩爆錶咁去
大直路一條 單線又做緊龍頭既,「幫幫忙」爽少少,覺得控制唔到咪唔好再去囉,睇下後車跟唔跟上囉,如果響倒後鏡見到一串車龍既話

不過下文你提到你讓到會讓,呢個我appreciate
我針對既係強迫人跟佢嗰套既人

至於你講老人車咁無野好講吖,咁人地係 local
我既著眼點只係想去旅行減低對人哋正常生活既影響 而唔係盲目超速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞