究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
睇下係為左咩而偷渡,

本身有錢怕左中共而黎香港既,同本身係大陸無得食偷渡黎搵食既係兩類人黎
當年啲人把口就話維持現狀
實則又保釣遊行 大學生又反殖反資
用行動證明俾英國人睇我係中國人呀hi!
咁人哋點保你呀
大中華膠(eg我老豆老母)講到明會揀維持現狀
佢地個代有獨立潔癖
維持現狀>其他option
驚左鄧月平
係,唔講都唔記得保釣成日睇電視睇到話咩船隻成功登陸釣魚台之類,今日睇番真係大癲
因為英國佬已經埋伏好薪俸制度拖垮特區政府財政
香港人好自卑 覺得自己無資源獨立 同埋對獨立有背叛祖宗既罪惡感

大大個新加坡係度佢地當睇唔到
有幾多人啊最大個鑊1967要過左啦
1980頭啲移民潮點嚟架?
96開始,已經係北上尋歡嘅年代,個時邊有人反共。跌咗回鄉證,個兩個禮拜囉囉攣,點反?
所謂嘅鐵娘子重廢過光頭蔣
大陸有廠有生意,係 90 年代嘅事。
第一係貿易,呢樣就大部分人都知
第二係當時中共肯認頭返大清帝國發嘅債英國人有單據嘅全部都肯還,所以香港問題就不再係問題
爭10幾年真係兩個世界

97個期要移民嘅走晒留返喺度嘅上位快咗
北上搵錢揸貨車或者大陸做廠包個二奶返去飲湯
因為鄧小平恐嚇要派軍隊越過羅湖橋,英國不能在香港攪選舉,中共必定收回香港

英國都算有良心,攪個中英聯合聲明,又攪 BNO,臨走前攪玫瑰園計劃,用晒香港啲儲備,唔使畀中共搶去用
保唔住香港 幫唔到香港獨立
仲要我地感激涕零咁話佢有良心
二戰後維持唔到國力廢就廢啦
唔計戴卓爾同列根出賣香港人
其他人喺限米煮限飯之下傾到咁都算係盡咗力
唔知係咪真係慣咗外國人做老細
出咩賣,人地有要求過續約。你就只知亂講

你打得贏解放軍?守得住香港?
我都同意呢個問題好複雜
但係籠統觀察
覺得戰前已經定居香港既人(包括新界原居民)
普遍奶共過戰後偷渡來既人
主要原因係佢地冇被支共逼害過
冇仇恨中共既心理包袱

偷渡來既人
唔同年份時代有唔同原因
直至80年代之前
普遍都好厭惡中共
對中共好有介心
所以一國兩制
本質上係為香港有好大批偷渡來既人而設
以區隔中港

直至後來
一批商人為左商機而與虎謀皮,即係唐翔千個類
一批面對九七現實加上知道泛民反共靠唔住,死死氣奶共好過
一批享受過去廿年樓價由一百萬變四百萬成為收成期,而奶共
你問吓司徒話先啦
《中葡聯合聲明》係1987 年簽,茉莉花革命係 2010 年喎,都唔關事。
sorry 記錯咗,係康乃馨革命先啱
係唔會打架表態嚟,列根鬆章大家好落台
鄧:唔還打你架
戴:嘩咁大鑊唯有還番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞