究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
邊度作嘅歴史民調佔9成
1990年5月,美國決定延長中國的最惠國待遇
8~90年代中國經濟差係因為改革開放價格改革等嘅原因引起嘅,係中國本身嘅經濟問題延續黎,唔關制裁事。
美國嘅制裁只係武器禁運,停止一d官方交流。咁樣同口頭制裁根本無分別。貿易繼續生意照做。你查下老布殊當年係點派特使奶鄧小平啦。
當年英國,下議院有一個議員問過呢個問題,戴卓爾夫人答,是否要另一場福克蘭戰役?英國皇家海軍是否有決心跨越大半個地球去對抗一個中國軍隊?

嗱,如果香港係美國一個州,核戰都唔會同你傾
因為當時國際上只要一國擁有一地超過100年等同割讓
所以借100年同比係冇分別
所以當時大清企硬只肯99年 算係為左保住自己僅有既面子
所以先會變成而家咁99年
認真答

第一當時英國國力大降(她其他殖民地地例如印度都獨立左),加上香港地理同英國太遙遠,而中國非常之近,若果出軍隊與中國對戰,勝算太低,勞師動眾花費甚高。

第二當時條約係簽99年,所以1997年至少要將新界歸還。

第三當時全世界也有一種非殖化嘅思潮,例如東南亞各國,而這個思潮也得到一些主流強國支持。英國仍然管有大量殖民地會受到國際壓力。
美國因應89民運對中國嘅制裁
1989年天安門事件後,美國對中國實施了一系列的制裁,主要包括:
* 武器禁運: 暫停對中國的武器銷售。
* 經濟制裁: 限制對中國的貸款和技術轉讓。
* 外交制裁: 暫停高層互訪,並在國際組織中對中國施加壓力。

經濟制裁措施主要包括:
1. 貿易限制
* 出口管制: 限制對中國出口高科技產品,如電腦、通訊設備等,以延緩中國的科技發展。
* 投資限制: 限制美國企業對中國的投資,特別是涉及敏感技術的投資。
2. 金融制裁
* 貸款限制: 限制美國政府和國際金融機構對中國的貸款,減少中國的外匯收入。
* 金融機構制裁: 對與中國有業務往來的美國金融機構施加壓力,限制它們與中國的金融交易。
3. 技術轉讓限制
* 技術出口許可證: 對向中國出口技術設置嚴格的許可證制度,限制敏感技術的轉讓。
* 技術合作限制: 限制美中之間的科技合作項目,特別是涉及軍事和核技術的合作。
4. 多邊制裁
* 國際組織: 在國際貨幣基金組織(IMF)、世界銀行等國際組織中,對中國施加壓力,限制其獲得國際資金。
* 出口管制協定: 參與國際出口管制協定,共同限制對中國的出口。

咁都叫口頭制裁?
派幾個航母戰鬥群收佢皮
中文嘅日期順序係年月日
大中華萬歲
但英國貿易真係好撚廢
咁撚遠真係咁硬黎你吹得佢漲咩?講到英國佬有得揀咁
你不如讀下歷史同條條文先衝出黎柒啦
成條展拓香港界址專條無講過有租金
即係當年清國係無條件租借新界比英國
97前你既地租係比英國政府而無需要比中共
你當係業主免費借屋比個租戶
然後呢個租戶轉租比你呢條on9仔但收你地租
無本生利
原本英國就無需要交租比清國
哪來需要交租比中共?
你邊度見到我日期寫中文
應該俾香港獨立都唔同中共傾啦,明明份合約同滿青簽

份正本仲要喺台灣
李光耀本身係借左派上位逐漸得到自治權,然後入馬來西亞借馬拉力量嚟掃除清算左派喺星加坡完全掌權,同時嗰陣亦趁關係好,好快同馬拉簽咗長期超低價水供合同依家都仲生效緊,所以之後同馬拉翻面都冇有怕
嗰陣李光耀其實已經唔遵守承諾將佢政治力量伸入馬來半島唔只想做星加坡最大嗰個,嚇到班馬拉佬踢走佢
咁多書
網上又咁多資料
睇完唔明再問
段歷史自己幻想出黎
個陣都其實同食草無咩分別
Point 1國力差難以維持殖民地係真,不過唔會真係打
中共講打香港同北韓而家話要反攻南韓差唔多level
海蔘威都地理價值低
港口可以直出日本海
你使唔使開地圖睇下
Point 3都唔同時空,真係反殖最熱就係60年代
80年代前已經交番哂
香港搞咁耐就係中共hold住左,唔收番住又唔俾你搞
星加坡趁關係好一早簽咗超低價水供合同,嗰陣被人踢出嚟係因為李光耀違反承諾踩過界唔安心做星加坡總理,佢係要做馬來西亞最大嗰個而且嗰陣踩過界之後嗰次選舉有跡象顯示越嚟越多馬拉人都buy佢,再咁落去成個馬來西亞會俾李光耀搶埋,所以班馬拉佬怕咗佢即刻踢走佢
你嗰陣未出世就收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞