究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
你都on9嘅 ,新加坡係比馬來西亞踢出去架,中共唔俾香港點獨立?大大隊解放軍喺度,你有本事打得贏咩?定你幻想歐美出兵幫你獨立?
新中國有兩件事非常影響日已落帝國喺二戰之後對華政策。第一件事係渡江戰役前夕紫石英號事件,第二就係文革時火燒代辦處。所以俾矮仔拋到,屬於正常。而且火燒代辦出咗件Cradock,查查就知。

另外,當年美國主要敵人係蘇聯,中國剛剛解凍關係。同埋美國極度痛恨大英帝國殖民主義。二戰結束大英帝國解體正正美蘇推波助瀾,所以點都唔會俾英國繼續控制香港。
佢個仔係 viutv 嘅陳安立
正解,中美合作對付潛伏香港的KGB,英日同盟都係美國一戰就解散的
仲要打得好狼狽吓 揭咗英軍遠佂能力既底牌
呢點我都唔明,真係計,"中國"都轉咗手兩次,唔知點解要同中共傾

滿清定民國定中共都無
而且97後到而家都好
新界地租都係貴過香港九龍
只係因為你交開貴地租
正經,講史料就無人覆
唔少人入呢真係貪口爽
上面咪有巴打貼埋出呢,英國早係中共建政初年就承認中共係"中國"既代毒身份,及後台灣退聯中共接替,唔通走去同當時認受性低而無能力干預香港既國民政府傾咩
坡佬係含淚獨立
如果獨立, 由於資源係大財源掌控, 會唔會本來諗住香港人話事, 變咗係李嘉誠, 新鴻基, 黨鐵話事?

睇返成個香港都冇人夠膽得罪呢間公司, 全部媒體集體唔敢講依家公司嘅衰嘢

所以我係傾向支持英國統治香港
https://m.secretchina.com/news/b5/2020/07/25/940808.html
解密檔案顯示 30年前北京已威脅拒認港人英籍身份(圖)

https://www.epochtimes.com/b5/19/1/12/n10971281.htm
英解密檔案:中共或在香港回歸前動武接管

因為真係有解密檔案, 講到明點都要收香港唔肯收就打香港, 主權同繁榮就揀主權
係唔夠打咋
吞拼萬山群島同深圳
82年9月小平同鐵娘子傾喎
關89後咩事一早簽左中英聯合聲明啦
你post只係英方risk management ,跟本唔係中方講
福克蘭群島產業都冇, 一樣補住, 等解密檔案公開先, 好似話有啲解密檔案要去報2040先至可以解封
都唔係小平講係cia risk assessment

係小平82同鐵娘子講到主權個位講過,但其實佢都好驚講得太勁震倉
文革都做得, 有咩唔做得?

只要無威脅統治地位權力, 就算犧牲經濟, 幾億人捱餓飢荒一樣做得出
遠征真係難
要好似美國咁樣,有大量海外戰略島嶼/基地,再加新型嘅航空母艦戰鬥群,才能應付
其實中蘇交惡係咪一個局嚟?
要打就唔會係80年代打啦
出師無名
張約都未完
一定係過咗30/6/1997先會開波
明知自己廢,攞啲地比人管下
游水落黎就係表達對當時嘅政治狀況無信心,唔相信當時嘅政府短期內可以令未來生活會有所改善,點解唔係政治表態?而當時公開表達訴求結果可能係無命
佢地嘅理念就係要安穩生活、價值觀就係要開工/養家/出人頭地?

價值觀一定要同你一樣先叫價值觀
你可以唔認同佢嘅價值觀但唔代表呢個唔係價值觀
你知唔知咩係 hierarchy of needs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞