究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
其實唔回歸,同埋如果美國知道中國人性格唔比佢做世界工廠。

而家係香港同大陸應該就好似新加坡同馬拉。

但呢個世界冇如果,同埋就算比你知道都係改變唔到。
1980平反哂啦
小平上場改革開放外交正常化,因為反蘇嗰陣中國可以同美國買武器㗎
本身李光耀就係想做馬來西亞最大嗰度
當時民調係近八成定九成要求維持現狀,但後嚟出現民主回歸派騎劫
如果蘇聯早十年解體就有可能
唔俾就搶
個時90年代既英國唔係20年代既英帝
經濟力量應該支持唔到遠東大規模作戰
就算支持到我地人民解放軍一人一啖口水浸死英帝國主義走狗

仲有當時背景係全世界反殖反帝國主義
美國係行自由主義反舊帝國主義唔會幫英國手
(睇蘇彝士運河危機)
李光耀高手,令馬來亞政府唔想分權比華人,將新加坡踢走「被迫」獨立
有個有趣共通點係冇事嗰啲都係島國
英國拎咗香港
然後大量中國人唔會想留喺中國, 而係會偷渡都要黎呢個比洋鬼子佔領嘅香港
所以隻老狐狸就睇定嚟食
但直接交俾共產政權,香港應該係唯一一個
當時李光耀喊到仆街喎
不過就逼左佢既潛能出黎
鄧矮子:Sovereignty over prosperity
嗰陣時應該最多人講係話想保留管治權
但係主權就還返俾中國

即係名義上就係中國嘅土地同埋一部份
但其他嘢不變

嗰陣時學校都好多大中華人
老師都有叫我哋投票,問我哋取向

你哋而家先嚟問點解,嗰陣時瞓咗?
sor鳩利
中華民國
佢野心係做成個馬來西亞首相
俾人踢走梗係想喊
遲十年先傾, 結果可能會唔同晒
主要英國要去殖民化,唔係俾返就係幫個地方獨立
因為當時殖民地係一個好難聽嘅名稱,英國唔想孭住呢個名,所以同意咗。我諗同葡萄牙嘅考量差唔多。澳門 1976 都變咗「葡萄牙管理嘅中國領土」。
好明顯呢個方法 唔掂啦 而家直情倒退三十年咁
痴線,又係呢種弱智事後孔明,唔瀨英國誤判,有咩事就乜都香港人錯
中英聯合聲明,香港代表都無份簽
左仔當時根本係過街老鼠,市民純粹當佢地小丑,你就以為佢地民意主流

香港人根本就無可能支持左仔嘅
成件事人人都知格硬黎,但只可以硬食

其實呢幾年外國勢力講關於香港嘅片就好公道
香港形勢就係關大國角力,國際關係事
未見過鬼佬會屌無權嘅市民先

如果你淨係識屌社會上最無權嘅人
思想都幾啱做中國人

你係值得擁有
新加坡都唔想架,逼出來架渣。
Sor鳩利都係差唔多意思啦 即係英國佬覺得淨還一半難管理 無奈要還埋界限街以南
新加玻俾人踢走後窮到仆街
係因為地理優勢做轉運港先轉運
先有後期邁向金融服務業

香港既優勢係做中國轉運港中國白手套
強行獨立就算唔俾人解放
俾人封鎖貿易路線仲有咩運行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞