究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
簡單講 就係利益
香港 比 唔上中英貿易得益大
哥仔 觀塘喎
識唔識睇指南針
無論大家認同與否,當年既李柱明,司徒華等民主派所定既方針,
確實係對香港人最大既可以得到既野,好多人覺得唔認同係認為佢地無作為,
但對手係中共其實可以做都做盡.
點解仲諗美國佬,他地連韓戰同越戰都輸比中共(唔好話佢死得少,要諗結果)
Sorly 原來真係唔包
以為平切成撻地嘅以南係舊九龍
拉攏中國對抗蘇聯

香港咪一個籌碼
美國佬先係大慈善家
對扶持支那死心塌地
鋤日鋤俄
一百年來有邊個助力大得過美國
二戰太廢既後果
台灣都講收返幾十年
獨立條閪咩咁撚細仲要黐住大陸,佢有心打入嚟你守閪到
乜鬼合約精神
同你簽果間公司都執左笠啦
呢個問題由高登講到依家,討論質素每況愈下,證明真係冇人想再理呢到發生乜事
呢個topic 仲講來把撚
果陣時有幾多人出嚟遊行呀
呢個topic 97打後已經把撚啦

但以前久唔久咁講起一次對新一代黎講係政治啟蒙,
畢竟嗰時對尤其90後黎講,對主權移交嘅認識只係黎自常識書關於回歸嗰一小段,係透過網上討論大家先知道原來唔係咁簡單,先知道香港人一直被當人球咁踢黎踢去邊。
教科書:係非法侵佔
咩叫比返
比返其實就應該比返大清
呢個叫送
如果係講合約精神係咪應該送返比中華民國台灣
泛民柒頭對兩腳櫈理直氣壯話香港人非主權者喎
根據2006年6月30日,英國國家檔案館解密的一批1957年到1961年間的絕密檔案,二十世紀五六十年代,英國曾為了防止中國武力收回香港而計劃對中國進行核打擊。1950年代,香港經濟開始起飛,再加上國際兩大陣營的對峙,對英國來說,香港在經濟和政治上的重要性提高。而且當時中國與西方國家的關係緊張,雖然當時中國政府沒有武力奪取香港的計劃,但英國依然擔心中國會武力奪取香港。鑑於在朝鮮戰場上對中國人民志願軍的戰鬥力的認知,英國認為常規戰爭的方式不足以在香港與中國抗衡,決定對中國進行核訛詐,在必要時對中國進行核打擊。[43]

1952年英國成功試爆原子彈後,英國就明確提出使用核武器遏制對手,核訛詐政策並非突發奇想。1956年時,英國就有對中國使用核武器的計劃。之後,又多次討論對中國實施核打擊的可能性。在1961年2月22日英國外交大臣道格拉斯·赫姆致信首相麥克米倫的信中就有提到,假如中國武力收復香港,只有利用核武器才能解決。英國在新加坡部署核轟炸機,計劃秘密儲存48枚核彈。為滿足攜帶核彈轟炸機的起降需求,英國還在東南亞不斷提升軍用機場品質。同時派遣攜帶有核彈的航母在東南亞海域巡邏,並曾計劃裝備核導彈的戰略核潛艇部署到東南亞。[43]

另外,英國還多次表示會配合美國對華核打擊,並曾多次與美國對使用核打擊保住香港方面秘密接洽,甚至敲定對中國實施核打擊的細節問題。然而,在東南亞殖民地存放核武器的計劃遭到當地人民的反對,並且中國於1964年成功試爆原子彈,致使英國對華核打擊計劃無法實施。直到1997年香港回歸後中英之間的核危機才算結束。

唉😔
唔記得還返美國出黎。
因為成班都係支那種小農村DNA
搞清楚, 唔係英國肯唔肯, 而係無得唔俾
本來中英談判, 一開始英國就唔想香港回歸, 提出再續租約
唔得, 就提出主權換治權
都唔得, 所以先至逼住要"體面"離開

了解一下當年英國國力, 鐵娘子點樣救返英國, 付出既代價有幾大
最重要係英國唔俾, 解放軍到期就直接進駐香港
英國連馬島都打到咁辛苦, 邊有能力再派兵黎香港

最關鍵係當時係美蘇冷戰, 美國採取聯中制蘇策略
所以好多事都採取中立立場
無外援情況下, 英國根本無任何談判優勢

覺得英國大發善悲既, check下英國有幾多殖民地係手

只有蘇聯
讀吓地理先講啦
如果呢個地方咁唔重要
點解俄狗不惜一切要搶返嚟呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞