究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
唔會付出咁多
當時咁多人游水落香港,日日珠江沖咁多死屍落黎

然後就話回歸後付出好多
知唔知醜字點寫
假歷史都有4百幾個正評令人擔憂
班boomers生於港英
食盡中國掘起紅利
手joke再幫佢哋廉價移民
去到外國再大言不慚話犧牲好大
不過有北極光睇係值得嘅
對手唔同嘛
一個係江河日下嘅英國
一個背後係如日中天嘅美國

嗰時嘅英國都好難真係守到
亞洲都冇晒其他據點

但如果要同美國打
美國嘅據點圍住中國咁滯
中國嘅代價會太大兼成功率低
唔通寫999 共產黨就會乖乖等你999咩
就係見你99 先忍到你1997

如果去到1997 中國仲係滿清咁廢
咪簽多次99囉
歷史無如果,我哋代入返當年英國領導層,佢哋唔會冒呢個風險,代價大利益少。
好多嘢邊有估對方會唔會真打。烏克蘭之前夠估唔到俄羅斯真係會開拖。
一時手上找不到書,唯有用wiki
反殖最熱係60年代,但80年代都未完

「1945年至1960年的時期,非殖民化運動發展得最蓬勃,當中由印度及巴基斯坦於1947年脫離英國管治牽起序幕。部分地方的非殖民化運動是以和平手段進行,亦有不少推行非殖民化運動的地方以暴力形式推行。在這個過程中從1943年到2002年共120個過去的殖民地獨立。 」
「1991年蘇聯解體後,原先被蘇聯占領的中亞和外高加索地區也湧現出一批新成立的主權國家。亞洲最後一塊被歐洲國家占領的殖民地澳門於1999年回歸中國,而2002年東帝汶宣布從印尼獨立標誌著亞洲去殖民化終結。」
「大英帝國在非洲大陸的最後一塊殖民地南羅德西亞最終在1980年脫離英國獨立並更名辛巴威。1990年,納米比亞從南非白人政權的統治下獨立,至此非洲的去殖民化運動基本結束,僅剩非洲大陸以外的部分海島如加那利群島、法屬留尼旺以及英屬印度洋領地等地依舊屬於歐洲國家。 」

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8E%BB%E6%AE%96%E6%B0%91%E5%8C%96
80年代中美外交正常化同時改革開放,仲可以買美國武器,跟住同時間會打英國殖民地,seriously?

列根坐落去個刻已經傾掂數啦,跟本係收硬先咁口響
咁當年英國國本來就係退出所有殖民地。還返香港係必然嘅事。

只係當年英國係想用主權換治權,名義上俾返中國,個英國繼續管理。
我地大家都是估,無人知道會不會打。除非日後有文獻揭露當時政府嘅諗法。

咁問題是,英國政府點解要冒依個險先。上面329樓都有人提出英國難守。

而要考慮埋依家唔止一個原因,係多個原因加起上嚟,英國就更加唔會去做依個冒險
如果香港計最大個浪咪67囉,個陣真係差唔想送番俾大陸,之後香港人大約同直布羅陀人差唔多淨係想保持現狀,反殖跟本apply唔到落香港嘅情況

無話80年代無,英國個啲80年代前大部分送走
80年代前已經交番哂=無話80年代無?
其實講真
本身英國係可以好似直布羅陀咁
用香港民意搞大佢 整番個全港公投合法化英國治權
不過佢比中共拋窒咗
真,明明8964之後大部分香港人都唔鐘意中共

仲未計67暴動啲共匪暴徒放炸彈

當時支那人黎香港打劫更加係影響民生
其實講真
本身英國係可以好似直布羅陀咁
用香港民意搞大佢 整番個全港公投合法化英國治權
不過佢比中共拋窒咗

戴卓爾唔會搞咁多野
呢啲歷史文件好快會404 有得睇好睇
你老母就比番
從來就冇隸屬過
打咩鬼,深圳過條河就到,根本無路可守,台灣就話有個海

仲有大英帝國亡左咁多年,根本無能力咁遠打仗。計數香港又唔值得咁多人力物力,無可能convince到民意支持
果時收收返
Sorry 打漏左幾隻字ok?
條友本身係想逐步吞埋成個馬來西亞而且越嚟越接近依個目標,嗰陣踩過界真係令到越嚟越多馬拉人都buy佢,佢提倡嘅馬來西亞人嘅馬來西亞同時大力鎮壓馬共,唔支持華文教育鎮壓大中華膠,同當時一般華人完全係行緊相反方向,係極少數令到馬拉人安心嘅華人,如果再俾佢玩多十年八年佢成為大馬首相食埋成個馬來西亞只係時間問題,佢其實覺得淨係星加坡冇乜潛力,同香港條件差好遠,相反連埋星加坡嘅馬來西亞就非常有潛力,當初都係佢大力推動馬來西亞嘅成立
不過都係個句,個陣前途問題兩邊前設都係預咗還,所有嘢都係談判技巧
結果馬拉成舊屎咁廢啲馬拉人懶到仆晒街
走難打國際前列腺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞