究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
8964都叫國內事,鄧出兵都係最後手段,出完兵佢自己都要交番個位出嚟
垃圾藍屍搬龍門搬得咁快
大中華9個陣只係小數

大陸窮到咁乜鳩生意
俾鄧小平大到
美國佬又講明唔會幫拖
真心問,新界係租借,我有交地租,咁英國有無交租俾中共?
脅迫下簽定嘅和約(contract made under duress),係冇效架喎。讀 law 第一年就有。
因為找咗清朝債券條數
剩係得英國收到數
this 最大原因 美國正仆街/美國其實70幾年嚟都係中共大恩人
香港人最在意係搵錢,無錢賺就無得傾,所以有批人拎住英國護照就要求香港歸回中國統治,因為果班人大部分都喺大陸有廠有生意,攬炒下會捐失慘重
講到英國佬唔想比咁,
個時有黎智英,司徒華............,全部大中華膠主塲。
個時全世界都興反殖民大勢所趨

唔只香港
係, 之後再到中國人民共和國!
麥理浩才是香港「一國兩制」之父
https://lih.kg/2665564
你冇有睇過份租約?冇提過租金
香港島未割比英國前
阿根廷 巴西果啲南美洲殖民地已經脫離歐洲獨立
隨住知識傳播
歐洲人既知識優勢就會縮減
守唔住幾萬公里外既飛地

香港人有今日咁
根本係九七後自己太on9
痴住泛民玩左膠
一面自我引蝗入室
喪失自己優勢
一面玩平反六四撩隻變態老虎
到隻變態老虎發顛咬人
前門有虎 後門有蝗
就日日做怨婦怨英國
香港人尤其係baby boomer個班溫室中坑
根本唔岩玩政治
廢事香港死得人多
你平行時空?
國民黨都搞唔掂台灣,仲諗住畀佢地治理香港?
個時香港要負責英軍軍費,所以軍費應該唔係考慮嘅問題,可能人唔夠。
英國佬由細到大都教要有合約精神,半個九龍同新界又真係租番嚟,呢部分佢哋唔會夠面皮話唔還
咁一下子搬哂啲人去永久割讓嗰邊又有啲不切實際,搞搞吓只考慮成個香港還同唔還嘅問題
除非英國佬可以好似俄爹咁有地理優勢,否則佢唔可能長期咁照顧一塊咁細嘅殖民地。
美國個陣真係諗住用愛感化中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞