究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
班友都去晒賣咸鴨蛋啦
定得99年都知自己冇眼睇到嗰日
打錯咗30/6/1997
因為香港太多中國人
所羅門的審判:兩個女人都自稱是孩子的母親,上告到以色列王所羅門那裡。所羅門下令要將嬰兒一分為二,兩人各分一半,藉此判定兩人身份的真偽。最終他認為同意把活著的孩子送給對方以保全孩子性命者,才是真正的母親[2];而同意將孩子一分為二者不是
二戰後非殖民化席捲全球,一來殖民地已經係蝕本生意,二來當時美蘇兩強都要求歐洲列強去殖化,根本唔主動放棄殖民地就只會更焦頭爛額。

二戰後英國本來想實行楊慕琦計劃,好似馬來亞聯邦咁非殖化,不過大家都知點解之後行唔到。實際上如果夾硬咁行,結局好大機會似印度以戰爭收回葡屬果阿的方式進行,即係1960年代就已經回歸了。
英國怕鳩咗其他歐洲國家屌鳩佢
唔係嘅話迫鳩大清割埋都得啦
為左對華質易
香港從來都只係英國拎黎做貿易既手段
因為嗰期要靠中國對抗蘇聯
美國唔幫英國
英國又唔想得罪中國
歷史罪人戴卓爾
不論對香港定日落國黎講
攪手求打和
香港島填海可以填到去台灣啦
50年不變都夠有遠見啦
氹到有權有錢果班
因為佢地50年未過大半都賣晒鹹鴨蛋
我都仲記得九龍界限街以南領土係割讓,以前讀中史都要背,唔通而家教科書改左
回歸個陣我仲諗過如果淨係還番新界咪好
人地有合約精神

其他呢 就唔知喇
當年香港人自己都無反抗既意志, 人地點幫你
傾到港人治港, 一國兩制50年不變已經係對香港人利益最大化, 盡哂力
都係談判技巧嚟,你估真係打咩,打完又要鎖幾十年國食草

最主要係西方為左孤立蘇聯,列根要拉攏中國外交正常化,英國無乜談判空間就唯有放番出嚟
係咪o架? 我當時睇電視, 覺得d民情係"你地英國佬阻住我地兩兄弟相認"咁款o架喎!!!
因為d殖民地都係舊時用武力搶返黎!
現代社會講求文明, 大英蒂國開始懺悔, 所以將d殖民地盡量還返晒比人地!
因為嗰陣時英國已經唔係當年嘅大英帝國
個份民調見過幾十次啦

又唔見個陣有維持現狀大遊行
個陣英國佬唔會胡椒噴你啦掛
你估佢好想行一國兩制?
係想拎到香港呢個功績寫喺自己墓誌銘先諗一國兩制氹吓傻仔
佢自己都想中國行市場經濟
有兩制暫時幫吓手係好
但最終唔會介意香港被同化
賺大錢都執,搵你做腦細遲早破產
嗰時好似其他殖民地都需要兵力
英國已經冇餘力再處理香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞