究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
都唔係㗎
到期唔攞返就好撚冇面
未到期又真係無籍口開波
主要係英國唔想接收600萬香港人
底牌已經俾人睇穿咗,冇得同中共鬥抛
咁租借新界呢個決定可能係錯
因為 明天會更好
英國係新加波部署戰略轟炸機,秘密收埋47粒核彈,準備先發制人核平中國(已部署) ,不過後尾同美國夾夾下太慢,中國都研發到核彈,所以收咗皮呢個計劃。
想補充下 好多人忽略左個歷史背景 就係19世紀開始全球已經漫延去殖民化/反帝國主義
特別係二戰之後國際間都有共識要中止殖民 加上英國國力大減 好多大英帝國既屬地都相繼獨立 可以話佢地一早預左遲早要放棄所有殖民地 而事實上香港亦都係留到最後果批既英國殖民地之一

至於點解只有香港係以回歸既方式 上面好多巴打都講左
唔係比翻
香港當初根本唔屬於支共
海嵾威係白紙黑字送比俄佬
可唔可以比source呢討論
又或者咁講,有無D文獻或者論文可以印證到民主回歸派係近八成人支持維持現狀加埋唔理香港人意願下都可以影響到英方係談判上既決策?

如果你話比中方折呢做籌碼我唔意外,可以睇下呢篇節錄(雖然係本土史觀)

https://www.upmedia.mg/news_info.php?Type=2&SerialNo=77421
Source
1. 新加坡比人踢出黎架 大馬果時係唔想要佢 同中共咁強烈想殖民香港個意願好唔同
2. 假設大馬想收返新加坡坡 坡個對手只係大馬 同中共力量上唔係一個等級 至少中共喺70年已經證明到可以同美國佬拗手瓜 結果論黎睇
3. 區域和平:如果大馬同新加開戰 好多國家都唔濟 中美印澳都係 因為馬六甲掌控左東亞同歐洲貿易條命脈 相反香港地理上唔係咩樞紐 佢嘅優勢一路以黎都係歐美中嘅中間人
就係因為99年到期 個時簽99年個時係諗住差唔多一個世紀之後嘅事 邊諗到一搞就搞咗150幾年香港
一早應該推班大中華膠上界限街以北住
1997自動融合
問都唔係問地區仔啦
有民調又點
人哋大中華膠有搞示威
你班港豬有上街表態?
根本個條約唔合聯合國公約
香港係聯合國理應係殖民地所以有得公投自決
光頭蔣隔住個海
香港同大陸嘅隔住條深圳河
無安穩生活咪就係因為三反五反、大躍進、文革嘅一連串政治運動囉

香港2014 2019 上街唔係都係覺得想要一個可以有安穩生活嘅制度

根據你邏輯,咁19年後移民嘅係咪唔可以話自己因為政治而走? 佢地都係想安穩生活啫
你覺得當年如果香港搞公投會點

點解2024 都過左一半仲可以有呢d建議
觀塘記得好似係屬於新九龍
咁鄧小平真係出兵英國都真係唔會守,冇話淆唔淆底
但係畀共產黨入咗聯合國做中國唯一代表之後
第二年就將香港喺殖民地名單中剔除
邊係氹傻仔,根本佢自己都想
係佢自己話要長期打算、充分利用,用香港嚟做開放改革嘅橋嚟長期幫支那吸金,用撚到盡頭
仲有係美國佬默許

英國佬個大佬係美國
而大家又知唔知其實鄧小平係親美嘅

所以呢單嘢美國佬唔默許
你估仲傾唔傾得成?
https://www.zhihu.com/question/605588198/answer/3187146558?utm_psn=1800000221490597888

依個知乎講得最好
讀香港史時都有呢個諗法
英中之間本身就暗啞底有哂諗法
英國想華麗轉身 喺環球政治新局勢下撈取最大利益
盡快同啱先成為美國朋友嘅PRC 打交道
中國就靜觀期變 慢慢發現根本佔盡主動
加埋經濟牌逐漸失效 軍事無力

送香港畀中共係兩邊最好下場
只係歷史冇三腳凳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞