究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
當時電台戶外節目慶祝97啦...係會講"好嘢, 趕走D死鬼佬"..呢D嘢..
1997年喎...唔係義和團果個年代.
不嬲軍力唔夠,駐軍兵團多數係啹家同本土華藉英兵,鬼頭都係身居要職為主
當年中美係戰略同盟黎,所以美國要英國鬆章俾中國,8964後都只係口頭制裁你就明啦。係入咗WTO後中美關係先開始轉差。
你條傻黃睇下維基喇!
好簡單, 當年大陰蒂國同人傾香港回歸既事項係去中國而唔係去台灣!
反共反到自己變弱智, 都唔知笑你好定唔笑你好...
打完越戰同韓戰,就知到以靜制動好過玩激進
《中英聯合聲明》1984 年簽,都未有天安門事件。你穿越時空?
中港一家親!
你打成堆野, 我覺得你應該怨你老豆老母做咩97前唔帶你移民去大陰蒂國仲好喇!
唉..有早知, 無BB
此一時彼一時都搞唔清楚
冇反抗意志一件事呀
都要俾返本BC人㗎,好似澳門咁
民調4%咋咪鳩噏
無咁早,前途談判個陣未有咁多廠

個陣港人只係想維持現狀
美國夾英國,要交香港比中國換黎一齊反蘇聯

鄧小平講明要收今日就收到,歷史都說明香港無險可守

其他d咩大中華膠都唔係關鍵因素了
宜家就日日戰狼反美,證明中國係養唔熟
屌,俾英政府呃左咁耐....

如果買地起屋,只需要俾地價
如果租地起屋,只需要俾年租
但點解香港買間屋先要一炮過俾地價,再每年俾地租
係咪全世界都係咁?
97 同84兩個時代97個陣要走都移哂民
婑仔當年係講 唔還就會係深圳用炮兵炸平香港 唔理香港死幾多人 事頭婆當香港人既命係人命 所以放棄 唔似某國
唔得,因為我嗰陣時就快搬入新九龍

就係大6咁窮,所以物價先咁低,形成大量外資包括海量既香港商家入內地設廠做生意,香港既經濟亦因此得以起飛(物流/轉口)
你真係鳩噏
89啲制裁廢你都講得出
你知唔知8,90年代中國經濟被人搞得幾慘?
要94定93年,日本人第一個放出橄欖枝先好啲,至於入wto之後可以話係美中關係黃金期開始你又唔講
打完福克蘭戰爭
有冇諗過係冇得唔肯
唔係大,共慘黨真係癲
1966 年香港暴動,澳門又暴動,但結果好唔同。可以睇到英國人比葡萄牙人,政治上成熟好多。
中共部署咗收回香港好耐啦
一直都統戰緊,一直有滲透入去香港影視文化階層
令到大眾唔會思考自己身份認同問題
主流都係話係(文化)中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞