究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
999年
租完99年再50年不變都叫冇遠見。

你連自己後日做乜你都唔知
天意
一般市民難道會想放班大陸人落香港

當年大陸仲要冇咁發達 。
馬拉做左件好事
其實佢講既不無道理
84年睇住自己命運俾兩個國家控制 香港無人出過聲話要獨立或反對回歸
反而到89年支那64就出撚晒黎遊行 個個義憤填膺
然後96年陳毓祥保釣浸死 個個當佢民族英雄
可以唔比番咩 中國講到明唔還就出兵
從商人角度,你放班低端人口落嚟冇問題,增加勞動力,佢地樂見人力成本下降
但係講緊主權移交,中共一定會安排中資財團落嚟香港,反而會損害班本地商人利益
習主席都成日咁同台灣講
結果?
戴卓爾仆街
其實根本唔使打。斷水斷糧,香港已經冇咗個經濟價值。英國佬計過晒架啦,淨係冇咗葵涌貨櫃碼頭已經可以食蕉。
張合約仲喺台灣
大中華膠eg黎智英、司徒華
太古城、美國領事館
咪又係民主黨前身搞詭
上一代係蠢係冇政治觸覺
但冇出聲唔代表可以屈同意移交主權
馬六甲海峽唔係得新加坡,有幾個國家係到爭生意
仲有個浸死咗,係前港大學生會會長。
老共有軍隊, 一個唔該橙落嚟, 佢一窮二白同你打無所謂
駐港英軍輸咗俾人俘虜埋嘅話, 英國佬當時又窮英國海軍同軍隊又廢柴, 喺二戰後都打到殘曬要復原, 戰敗如果輸咗係投降嘅話, 即係個城市係投降嘅話, 系會咩嘢福利條件都冇曬一鋪清袋, 作為戰勝國可以做乜都得但是如果坐喺度傾呢都可以傾下啲條件, 傾下有咩著數有咩可以利益輸送咁, 英國佬梗係揀後者啦, 出賣你哋黃皮黑髮本土人咋嘛, 又唔係出賣佢哋自己啲金髮碧眼純種英國佬當年佢哋出賣啲blackfriday都係咁啦, 嗰個唔知咩印度嘅小島到租俾美軍嗰個, 英國佬將小島啲土著好似家禽咁樣趕哂去印度某一個城市
冇,個陣班大中華泛民就好似以前既本土派咁,囉哂光環,仲佔領哂大部分報紙 雜誌
深圳河vs台海
差咁遠
-切已成廢紙

但不爭既歷史就係做港口發圍搵第一桶金脫貧
正正因為曾經係殖民地,所以之後先強烈反殖民反帝制,但就比你講到因為被英國殖民過,就感激英國,美國人感激哥倫布呢個西班牙佬都唔會感激英國人喇。
二戰之後,美國直頭施壓英國解放殖民地,到英國剩返D垃圾海外屬地之後,就搞埋全球化將英國本土既重工業抽走埋,你再睇埋愛潑斯坦個單野,連英國既上層階級都融入埋美國個堆,再整多個脫歐。
盤棋經過左幾十年,基本上美國已經掌控左英國既命脈,統治階級同財源都比美國控制左,而家同附庸國已經冇分別,三百年前係宗主國又有咩意義
因為要中國大市場 同埋deal 好左英國係香港利益不變
比邊個管都無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞