究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
好似脫歐咁 玩大左
講咗好多次
南京條約 (港島)、北京條約 (九龍半島)
係清國喺鴉片戰爭戰敗,而簽署的和約,要割地賠款
展拓香港界址專條 (新界)
並非戰敗嘅和約,只係因為其他國家喺清國租借土地,英國要求平衡勢力,保護港九,所以租借新界
因此喺面積、租借年期方面,都不能與其他國家嘅租借條件有太大分別

所以唔好再問點解英國只係租借新界99年,而唔係割讓,因為當時英國係無合理嘅原因要求割讓新界
如果真係要問,就要問點解第二次鴉片戰爭後,英國喺北京條約,點解唔一次過要求割讓埋新界?
當時英法聯軍攻陷北京,議價能力好大
嗰時都梓日落得晒,都唔知驚個鄉下地方方啲咩
1. 利益
改革開放,中國大市場

2. 天真
錯信中共改革開放,經濟起飛後,會愈來愈民主,以為政治經濟形態都會愈來愈貼近西方民主國家

3. 地理位置
香港痴實中共,兩者面積相差太大,位置同英國距離太遠
傾唔掂數的話,英國基本上保護唔到香港
蘇軍百萬大軍係遠東邊界,解放軍全線兵力係華北,鄧小平的意思絕對唔想得罪完蘇聯又得罪英國
將個唔知爆唔爆到嘅核彈頭放喺枱面
就算鐵娘子真係鐵造都驚死啦
要記著66年珍寶島,仲未有三位一體核載具的中國核武要防都防蘇聯先
其實無論港九新界係割讓定係租借都好
喺1941年12月25日,黑色聖誕節,淪陷嘅時候,就已經輸咗俾日本
經歷了三年零八個月後,日本戰敗,香港終於重光
日本喺戰時佔領嘅領土如何處置?
其實好大彈性,戰勝國/聯合國點傾都得
有人認為,喺嗰個時候,中(民國)英都係戰勝國
英國有心保留香港嘅話,喺嗰時就應該快手強硬地爭取,唔應該拖延
俾你當場坐喺度你敢唔敢搏先
個短小精幹真係痴線佬嚟㗎喎
https://www.cityu.edu.hk/upress/secrets-from-the-british-archives基本上睇完呢本書,就可以了解到成個香港主權移交過程中英談判嘅前因後果。
搞清楚動機同成因既分別先
游水落嚟唔係表達政治訴求,但遊行有
好多人上街既目的唔係為自己生活安穩而係為理念同價值觀,如果唔係邊有咁多中產上街
因為美國打輸越戰
咁當初咪撚要清朝割地
理論上大清政權無咗已經唔洗還
軍事更加未驚過八十年代中國出兵
香港的確係守唔住 但轉頭又八國聯軍過
依家都未出兵, 嗰陣邊有可能出

俾返香港中國純粹係班英國左膠想做好人
想建立一個愛好和平親善形象
同埋想賺更多錢, 90年代英國賺唔少
一早估到香港變成咁 個城市幾有錢都無用
係唔敢逆美國意,1984年歷史文件係列根的意思,將香港交還中國將被蘇、越、印包圍重新武裝極端落後的中國反蘇
又老屈
係鄧小平話英國佬唔還返畀中國就攬炒香港呀
還俾台灣一樣死
笑死求仁得仁。講到英國佬咁仁慈
咁睇忠誠度咁當初就唔會拎黎做殖民地啦on9
澳門有限期?
80年代福克蘭戰爭影響好大
無呢單野 英國或者會強硬d
日沒落帝國
當年仲要剛剛先同阿根廷打完福克蘭群島場仗,要回氣無得再硬頂
咪話聯合國承認中共代表中國囉即可以繼承大清嘅野,好似宜家俄羅斯咪一樣係聯合國五常,你會唔會話五常之一係蘇聯關俄羅斯撚事呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞