究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
割讓係晚清既事,關中共咩事?
咁游完水落嚟仲有冇利用呢個空間表達?而且游水落嚟本質係偷渡,係唔想有人知,亦唔見得想透過偷渡去改變政權任何嘢,何來表態?
安穩生活賺錢養家係一種好客觀具體既狀態,唔涉及任何主觀判斷好難稱得上理念喎,公唔公義就好主觀,穩唔穩定、賺幾多就有數得計
其實九死一生偷渡來既人
佔香港人口比例
冇你想像中咁高
因為1957 1962年有兩次半開關
而且歸國華僑1970年後可以正式申請離境
加上戰前人口及原居民
真正九死一生偷渡既
其實只係一兩成人口比例
有無聽過抵壘政策

六七十年代先黎嘅人,好多去到香港咩都無,住木屋紙皮屋,上面咁多億人飯都無得食,黎到自己都未搞掂,可以改變到d咩

生活賺錢養家唔係理念? 如果你住北韓要食樹皮時,你個理念就係去一個只要做野可以有飯食嘅地方,生存落去就係理念。

當時新移民亦一樣,手停口停仲去講其他野係何不食肉糜
咁就唔存在政治表態啦,好多生物都係將生存同繁𧗠擺第一,但你會唔會話佢哋有理念?而人就係可以為其他嘢犧牲自己生存
好簡單 因為 香港人 非我族類。
佢地可以容納 印度人。

但黃種人 唔係高加索人 人種。
佢要既係地方可以 做生意 無諗過會為你地班 黃種人而戰。 而且對手係12億人既中國。
咁講
如果唔係有中共
1945/1946年香港就已經俾番中國
都預咗不過冇所謂咪當推廣下
中華民國萬歲!!!
其實中華民國先係以清室退位書繼承政權
清國就算亡左
中華民國先有權索回南京、北京條約、展拓新界....
聯合國由中共國繼承地位係冇合約意義
咁香港人犧牲左d咩
英國同中華民國有邦交
同中共建交時就已經承認左係代表China 嘅唯一合法政府
大把人放棄高薪厚職走去移民啦,好多人唔為五斗米折腰喎
上面阿陳老師話游水走難去香港唔算係咩政治表態而犧牲
香港人而家搭飛機去 full paid 買樓為政治表態犧牲比前人更加偉大

& 唔為五斗米折腰通常一定有代價
就係有代價先有人會折呀
無代價邊個會折
咁就係英國犯錯
有冇邦交都好
還野要向物主還
細個會覺得係咁
大個先知真料唔會係新聞講
睇彭定康寫果本香港日記就知點解
好彩呢一刻仲未變禁書
你同我講做咩
去倫敦同首相講嘛
咁就唔係比唔比番香港,而係反攻大陸,
其實只要香港(英國)有俄羅斯咁既實力同咁既爛仔手段咪可以唔還law..
就係唔比呢種情況發生,所以一早就想收返香港.
無睇過,佢講過D咩
唔知你講緊係新加坡獨立左未,我無聽過.
我只知過去100年,整過亞洲(除左日本叫做有錢過),其他地方都好撚窮
香港同新加坡情況唔同,
平心而論,
香港今日既地位,都係建基於一個唔開放同接壤大陸14億人口而發達.
如果放係其他地理位置,就算新加坡都試過加入馬來西亞聯邦.
(睇下李光耀觀天下既自傳就知當時佢既諗法)

結論係我諗香港比番大陸係一個無可避免既一個結果,問題係咩形式
我都係認同2019年前果種已經係對香港或香港人最有利
所以要多謝李柱明等班當年有份定位香港既人,呢個係今日既香港得出黎既結論
好似話毛澤東有出兵打過台灣,但之後美國出兵救左台灣
廢話
其實你不斷 shut down 其他人做乜鳩
你唔想討論咪自己死返出去
家陣喺度回覆使唔使你批准
咁我認真答你啦

全部同中共有邦交嘅國際都要承認中華人民共和國係中國唯一嘅合法政府、台灣是中國領土嘅一部分、
不可以同時同兩邊建交。
所以所有同中共建交嘅國家係唔會同一個無邦交,唔承認主權嘅 country 去就主權有關嘅議題去談判

所以呢個唔係「犯錯」
而係英國根本唔會/亦無可能同一個自己政府唔承認主權嘅中華民國去相討有關香港1997主權移交

任何國家同中共建交一刻就係承認佢係承繼左大清/中華民國傳落去嘅道統(當然中共對前政府嘅債務走數就係「另一回事」)

夠清楚未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞