究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
靠嚇咩?!
咪曲解現實,撚樣

英國唔想打仗就係唯一原因
當年美國先剛輸咗越戰所以唔敢大番中方
弊在茉莉花革命之後葡國主張放棄殖民地呢
早期香港起飛係製造業
北移起碼80尾先係高峰,同前途談判80頭係兩個時空
因為守唔到

水都冇
中國有核彈
source ?
而且香港人好多都偷盜落黎,所以個心都會覺得自己係大陸一部份,唔似得2代之後真係完全香港出世既人咁會覺得自己淨係香港人
偷渡
呢個真

67暴動已經部署緊,周恩來仲好醒咁知道67收番無著數,壓住南邊班友唔可以過界
英國本土已經想交番,俾港督屌番轉頭
比香港更重要既印度同蘇伊士運河都冇埋喇,成個趨勢就係不斷流失海外既土地,有得唔肯既咩。二戰之後,削英國削得最狠既就係美國,你以為英國只有中國一個對手,實際上仲有美國起後面撚緊英國。
似係相反
當年就係偷渡逃港既人先係多數
所以67暴動都唔成功
所以先要一國兩制

反而戰前土生香港人
想當家作主先想勾結中國踢走英國
楊光就係呢類
梁振英 謝霆鋒 ....呢啲未經歷過四九淪陷既人
反而最奶共
因為佢地對中共冇仇恨既包袱
感謝母親嘅養育之恩
因為香港人真係普遍想保持現狀

個陣啲大陸人一窮二白衝落嚟搵錢,接濟大陸家人,唔好搞事個個黎生

英方高層睇到呢點,個陣港督同幾個大班啲智慧高到
台灣唔爭住要或者英國佬冇諗過比台灣?
96 年大陸色情事業起飛,老一輩香港人個個都知。貨櫃佬一個城市,包一個二奶。三沙一水(其實有 4 沙,D 人數漏咗沙尾),二綫嘅髮廊,東莞........。生意多到要包車由其他省份運 D 生力軍落嚟。到 2012 年尾,習近平上台之前,開始走下坡。點會冇生意?
唔關事
英國都係睇班市民嘅忠誠度
你想點咪如你所願

香港大多市民都想回歸中國
咁咪俾你回歸

福克蘭群島絕大多數市民都唔想回歸阿根廷
結果係轟炸機由英國本土萬里奔襲
出動一轉任務要十幾隻加油機支援都要保住
屌那星 放棄其他殖民地容許佢地獨立
香港你將佢交返俾支那狗 英國佬食屎啦
其實錯唔哂,所以仲有籍貫呢樣野

不過67個陣個個黎生,唔想搞事,勞工權益同房屋政策改善左就恩恩向榮無人嘈
1982 hk future poll 七成人只想保持現狀又鳩噏
英國沒落緊
佢有得唔比咩
賺夠想比人賺下
1984如果有獨立公投既話 你估贏唔贏到?
大中華膠或者會驚回歸 但一定無膽叫獨立
當時民調有幾個選項,獨立/維持現狀/回歸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞