究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
正是出於以上的要素,英國人最終在談判中與中方達成了我們今天所熟知的協議。雙方談判的結果,正是談判前兩個彼此對立的選項的統一,即「收回香江」與「維持現狀」。英國人只知道維持現狀是他們最大的底線,但誰又知道,「維持現狀」——或者說對現狀進行一體化速凍,既是作為各方的最大公約數,也是中方本來的意願呢?
點會冇藉口,一句不平等條約就可以攞香港,由頭到尾都係睇軍事力量。
英國邊有幾個
食錯藥
傻撚左
啱,當年支持民主回歸個班宜家全部犯晒國安

反而宜家入到建制個班當年好多都係支持英國
On9? 明明就係大家知道冇辦法,橫掂都要「收返」,希望至少係民主收返
但唔知幾時就spin到大家支持民主回歸
唔係攞左張契就屬於佢
我攞左你間屋張屋契間屋係咪屬於我
聯合國地位都係中國繼承左
唔係攞左張契就屬於佢
我攞左你間屋張屋契間屋係咪屬於我
聯合國地位都係中國繼承左
驚打核戰
因為英國已經日落,搞唔掂香港
錫金都係俾印度食咗
港島同九龍係中國打輸畀英國
先要割讓畀英國
新界唔同
只係英國拎份文件出黎叫你租畀我啦
99年係當年國際法規定
租借唔可以超過99年
唔好講埋點解唔借999年d白痴point啦
仆街啦支那吹到成個香港都係租
記得以前YouTube有啲on9越南人同我拗話香港係全部租出去
我攞南京條約、北京條約出嚟之後縮咗入佢老母閪到
要咁計就應該比返大清帝國 亡左又點計法?
中共對港政策:『長期打算,充分利用』
佢地本身打算俾中國學香港,唔係香港學中國。所以一國兩制我認為隔嘅係大陸,當時確實有執行嘅必要性。當然計劃失敗,讓一部分人先富起來,但結果係有錢個班一係控制賺更多嘅錢,一係走資。

至於同化個到
同化還同化(歸心,了解國情文化),本身冇諗過拎走香港嘅優點......例如國際金融地位,旅遊,轉口港。只係帶頭嘅垃圾,加上香港官員出力瀨,做多咗,搞衰香港,加速令中國一線城市超越香港

所以你淨係睇佢本身嘅理想計劃,08年之前呃到唔少人,鐵膽支持中國,講埋”我係中國人呀hi
因為避免中國共產黨發動六七暴動等恐怖襲擊/戰爭
<英國其實無可能留到香港

不過英國照計應該俾香港人自決
所以英國人唯一欠咗香港人就係呢個part<<<
為自己付出
唔會為制度付出
咁你 2014 2019 已經係為公益啦
再以前啲人
你叫佢遊行 佢寧願返多人炒散
根據中國官方嘅演繹,南京條約等都係不平等條約,係不予承認既。
香港嘅主權從來都屬於中國,而透過政治協商,中國政府接受喺1997年將整個香港嘅治權都交還給予中國政府。
所以喺呢個大前提底下,97年嘅香港政權移交,係唔會考慮啲咩地唔地稅嘅問題
咩叫畀返
大國本身都冇擁有過香港
當初寫99年等於永久
但係中國今次唔賴皮,話99年就要跟足99年
其他嘢又唔見佢咁講合約精神
而且係同滿清簽訂嘅,點知賴皮要出嚟要R返嚟嘅係新政權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞