究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
唔俾就打
英國唔想出醜
唔想入越戰泥沼
做左懦夫
2024年仲伸手黨source。。。
你真心係唔識
大部份國家只係認知 acknowledge 一個中國呢件事
美國賣埋軍火玩埋軍演
係咪都唔叫同時雙邊建交
日本同台灣都有多條貿易協定啦

你真係當人智障
用中國嘅 narrative 當國際常識咁講
全世界都要承擔台灣係中國領土一部份
唔識就睇多啲英文 source 啦
如果你講嘅係事實
美國新加坡日本韓國澳洲都唔可能同台灣建立貿易
https://youtu.be/cA8VoY3dUFU

所謂一個中國係支共單方面宣布嘅事實
大部份國家只係「知悉」
冇同意更加冇 endorsement
咁基本嘅國際認知都冇你真係可以慳返

金門到今日都仲係台灣領土
你條撚樣好意思話香港一定俾支那管
其實我係讀呢d出身
傾質易/簽協議同承認「主權」建立「邦交」
係有一段距離
佢地會唔會叫台灣做Republic of China?

Btw 你繼續幻想下,反正你都似獨醒撚個d
你提出過嘅問題四十年前都會有人問過,你真係想了解詳情,最簡單係建議你睇番大sir 本回憶錄,入面有好詳盡嘅紀錄

你唔like 中共唔代表全世界所有政府都要用盡所有方法(包括違反外交協議)去同佢玩野,你一開始個假設已經係係好有趣
&個陣台灣係有錢但都仲係白色恐怖時期,其實兩邊都係仆街
咁冇稱呼
但喺台灣做軍訓呢
對中關係充滿太多例外
同時英美都冇明文否定中華民國政府嘅合法性
台灣喺好多國家都有代表處
除咗名唔同之外
基本作用相同
而且好明顯五眼同台灣嘅信任係高過支那

當時冇寫清楚
今日情況唔同更加可以詮釋空間
根本唔應該用你嘅想法去限制詮釋嘅可能性
其實好簡單
你問任何一個官方機構「台灣/Taiwanor 中華民國/Republic of China現今係咪 sovereign state」, 如果有任何一個人用官方銜頭答你「係」,咁你咪岩
&叫得代表處咪就係因為唔承認,否則就大使館/領事館啦

如果無(根本唔會有)就無咩好討論

你講嘅係灰色地帶/實際操作上要進行嘅溝通(呢個世界唔係非黑即白),香港主權移交係官方到無得再官方嘅主權國家間嘅對等談判
你嘅例子/詮釋唔適用
講緊資源呢個問題

好多香港人覺得自己獨立唔到係因為地方細 無資源
事實上係因為當年新加坡係依附同樣係小國既馬來西亞 兼且係被人嫌棄無利用價值
而香港本身就係一隻金蛋 俾愛面子既大國支那鍊住春代
所以先獨立唔到
香港所謂金蛋喺又係可以用黎西方同中國做生意
如果要得罪中國無得做生意嘅就唔係金蛋了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞