究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
當年人口平均年齡40歲唔夠,簽左三世人仲唔夠
不如話係美國契哥認可左好過啦
講到明唔畀四國、東京、大阪就出兵
咁四國、東京、大阪可唔可以唔畀番中國?
嗰陣香港人係自大到以為自己可以改變成個中國,所以先咁熱情,敏感日子打擊係超大成個社會充滿絕望感嗰陣嘅氣氛一世難忘
呢個真. 英國佬都係好人
真係企係香港人果面諗
又信左共產黨會慢慢比香港民主
打杖 死嘅都係香港人
又有班藍絲話自己係中國人咪比返你管

點知五十年不變. 未過一半就露出狐狸尾巴
仲想用同一招呃埋台灣
點解成日覺得鄧小平話會出兵係咁重要

明明呢一個從來唔係考慮

70年代英國已經問毛澤東想點收番定咩
你係英國, 會唔會為左個島仔, 去同一個能夠:
一個政策死過千萬人面不改容;
為左多北邊援沖,喺韓國又死十幾萬人;
又喺越戰死兩三萬;
如果你係英國佬你打算點樣同接壤深圳既中國打?
唔通打算喺香港島做基地?
定係你還返比我,我比你入黎同中國做生意?其他國家無ga.

成日都有人問呢D問題
所以用同一招嚇台灣
直布羅陀唔係租借
無到期要還呢個概念
唔係傳聞
英國好似有解密文件有講

英國佬留勁多錢比香港
個新界係條約嘅新界
即係界限街以北深圳河以南
界限街以北即係連九龍塘深水埗連印狗最鐘意嘅觀塘都係要還
https://www.thenewslens.com/article/11066

我再研究吓睇到呢篇,睇到尾你會發現中共自己都唔想收番淨係想維持原狀有點會突然間咁強硬話要打落嚟,如果佢只係反對主權換治權

到目前為止,最詳細記述中國收回香港決策過程的第一手資料,就是1997年黃文放口述,浸會大學林思齊東西學術交流研究所筆錄整理的《中國對香港恢復行使主權的決策歷程及執行》一書,只要你細讀這本書,你就會發現,若沒有新界租約的年期框限,當年的中華人民共和國,極可能讓英國繼續統治下去,因為中共一直都不願意收回香港。
點樣香港做防衛,唔好咁天真,簡單到日本打到香港,香港唔洗幾日就玩完,
所以同大陸只能夠唔可以比借口佢發瀾渣
當年美國先剛輸咗越戰所以唔敢大番中方
當年美國要拉攏中方對付蘇聯
當地華人都好有問題好賤格專劏自己人,相反馬拉人係好nice只係當權者成日掀起種族宗教問題,而當地華人又成日promote華文教育當初又大力支持左派思想又勁多大中華膠背後又成日踩其他種族自命不凡,所以被煽動怕咗華人係正常,加上當地啲大賊多數係華人,細賊係班阿差,馬拉人其實冇乜點搞事唔勤力但又唔係懶(近年宗教勢力崛起就另計,當年佢哋其實好開通冇乜人包頭)
有研究過屋企係九龍界限街以南所以無問題
其實係因為冇美國撐先咁,香港當年係背靠美國多過英國
係大多數想維持現狀
當年啲地冇地產商敢投
被迫要去北京問
on9 講撚完先到1989
個個班係司徒華李柱銘班黃絲祖宗黎架
香港係97後先成為殖民地 係中共嘅殖民地
如果睇英文wiki解釋會清晰啲,英國唔係突然想交返香港,中共其實用左二十年時間黎遊說

最根本起因係國民黨響1971年退出聯合國,中共加入聯合國。中共第一件事係加入聯合國嘅反殖民委員會希望收返香港同澳門。當時嘅港督麥理浩去完中國開會之後反對呢個決定。

但係197X中期,香港經濟下滑,英國國內開始有人覺得掉返香港比中共對英國經濟有幫助,然後戴卓爾夫人上任。

戴卓爾改變左英國嘅政策,對殖民地/前殖民地嘅關係惡化,所有野以英國本土行先,加上英國經濟屎咁樣,愛爾蘭又日日搞事,佢好自然想掉返當時對英國無咩利益嘅香港比中國。
同大陸傾掂數囉,大陸做左水魚啦。
英國佬個玩壞左個地方,有傻仔肯接手,仲唔嗱林讓比你頂咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞