究竟當初點解英國會肯比番香港中國

558 回覆
10 Like 130 Dislike
有啲人係收錢上連登講嘢挑撥離間
唔使認真
因為斯太林太早死,赫魯雪夫上台之後批鬥史太林,起初毛澤東跟機搞大嗚大放,之後老毛發現大嗚大放會搞鳩埋自己,於是同蘇聯交惡,向美國示好。

尼克遜訪華之後想聯中制蘇,於是迫英國人放棄香港俾中國。
鄧小平問鐵娘子, 你想唔想係香港見到天安門事件?
仲有配合美國聯中抗蘇立場
反殖民時代
仲要講明唔可以派英國護照,所以咁多殖民地得香港係拎BNO
二黎發動勁多示威話要回歸中國,民調佔9成,所以最後英國無俾香港獨立,情況似2008年高登
地理位置問題, 海參威各方面既價值都好低! 要返黎發展都唔會有咩作為!
本身都有傾話續租新界 咁當然共產黨唔肯啦
東北地得個大字,未開發邊疆
咁當時啲人係唔會為政治付出咁多
但移民潮加民調一定係指標

香港人第一次大型遊行要到 2003 年嘅七一
如果早多十年發生可能就唔使變支屬香港
每一次都有五毛屈香港人
建國之後喺朝鮮半島越南印度一直都打緊
講漏咗
有遠見就攞埋萬山群島啦,反正清政府都唔會care
咁香港海域就可以直出公海
冬天又凍到仆街, 真係狗也不住!
唔關事,澳門都係永久割讓
同期福克蘭居民表明效忠英國
雖然阿根廷完全唔係中共個皮
但起碼人哋要幫你打都出師有名
所有歷史野真真假假無人知。但生勾勾睇到依家係差過廿幾三十年前我講空氣質素渣
由治及興
但債主死咗喎
歷史文件
主要係舊時佢地作為侵略者, 逼人地簽不平等條約先拎到個地方返黎!
現代社會講求文明同公義, 佢地逼於國際壓力同懺悔, 先逼於無奈還返d殖民地比人!
其實都唔係傳聞,鄧小平小平話不惜一切要拎返香港(包括派兵過深圳河),英國佬只能「光榮撤退」
世上總有班大愛左膠,講血濃於水,華東水災又會主動捐錢。 以前香港好多傻好人,我屋企死左老個輩都係,成日執大包小包舊衫之類,拎番大陸接濟佢地

傾回歸個點咪係呢d好既傻人,佢地在生既時候囉,點會諗到今日會咁,再者個一輩都死曬,受既都唔係佢地了
有合法繼承者!
同埋美國佬支持香港俾支那,同埋香港咁既飛地都無可能用武力守,所以應該掉轉問,英國有咩理由唔俾
97前最多護士移民,搞到要專登要開護士課程,鯨大嘅護士學位都係咁嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞