一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
佢諗住咁對佢雙親
日本洗唔洗4/5萬
當你旺季4張機票2萬,你去5日玩成3萬蚊?
簡簡單單咪得 係你自己一定要住好食好 你自己揀架咋wor又要呻窮
你個小朋友十幾廿歲?
係你唔明因材施教嘅道理
師兄咪撚玩啦
你淨係拎成功既黎講 我肯定失敗既一定比成功既更多
好多人就係你呢種諗法而製造左好多家庭悲劇
香港嗰班去旅行都係避世減壓, 內容都冇乜營養
你咁中意拎極端黎講
咁個個細路都食飯
你個小朋友唔食
窮人生仔咪要諗性價比
啲野值唔值
但個感覺真係會好唔同
新嘅語言,食物等等都會俾到衝擊小朋友
連坐飛機由check in 到登機都可以有好多野學到

讀萬里書不如行萬里路
自己感受個世界 得到嘅野 同讀書/google學到嘅野冇得比
怪獸家長
窮定有錢係相對
會覺得肉赤姐係你窮
唔好有個幻覺自己有錢
咪就係要教個小朋友有需要同無需要囉 唔係下下要跟同學一樣

下下要做到人有佢有只會縱壞佢 同埋到佢出黎社會見到人地有既野佢又唔識調節咪會容易心理唔平衡
其實而家睇返8/90後應該好多都係亞仔但無人有awareness 去就返佢地用返佢地嘅語言嚟同佢地溝通
如果搵得到一個位比佢發揮佢地啲專注力其實一定會有位比佢地發圍
你細個係咪參加埋啲平價濕鳩旅行團
一日都晚淨係行購物點
自由行 同 跟團都有 細個成日去日本
淡季去日本人均都4-5萬啦
又唔會既
因為我自己都係認同窮人生仔正仆街
我自己都係受害者來

但無諗過已經搵緊80k+ 都係比人笑窮人

Btw 仲有一樣就係想帶出有仔真係趁嫩生
細個有精力陪佢哋玩 少代溝 大個左又唔使比壓力佢交家用真係差好撚遠
首先,宜家邊有人淨係玩5日...
淨係兩個大人
機票酒店,平極都已經要近7-8千(已經係講緊住apa呢d屈質到死嘅酒店)
去到嗰邊你唔會餐餐m記松屋吉野家
食餐好d嘅大人可能講緊一人1萬yen

最後埋單人均一萬好平常
如果帶多個小朋友+租車+住好少少
3-4萬真係好閒喎
有心嘅浮潛 釣魚 騎馬 打golf 香港都做到
唔係當玩應該唔會幫小朋友選困難模式掛
有錢就請個工人姐姐幫手做家務,假日就陪下屋企人。
咩叫中英文識但唔識寫
呢個世界無轉數快但記性差既人
記性本身就係智慧一種黎
中小學真係未見過叻人記性差
月入得嗰一千萬
寵物都養唔好啦,虐畜呀
冇玩具又同佢講唔係下下都要人有我有
冇旅行又同佢講唔係下下都要人有我有
冇興趣班上又同佢講唔係下下都要人有我有

一兩樣就唔係下下都要人有我有
好多樣野加埋就係人地個個都有 係我乜尻都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞