一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike

你係六環彩大師
啲錢比你贏晒

不過窮人真心生仔正仆街
扑野屌閪,墮胎既話嬰靈如果係惡人又跟你30年

生出黎又一齊係地球監獄受苦
你攞貓都好啲 狗實際上冇咩野外生存能力
好難逆轉
10個人都唔知有冇2,3個
講真 學野既動機 好奇心 先係最難培養
呢個世界太多人教學習方法
冇乜人講點樣搵學習動機
帶工人去旅行係基本
依家啲後生真係搵埋都唔夠交租
都係嗰句啦 你有資源俾佢嘅
就唔會講得出咩養到佢成年就算呢d垃圾
咁你掟你個仔出街都唔會死架 都識食屎添
狗識自己醫病
識食狗草

狗有啲祖先係狼

你無睇過套電影
地球無晒人類都可以一直運行落去

人類就真係垃圾啦野外等死
所以咪問係咪養到18歲咪算囉
如果係既同掟個仔出街有乜分別?
淨係租已經玩撚死佢啦,又跌落奴隸地獄
係人都知窮人生仔會係點
係你唔知照生出嚟
然後又呻呢樣嗰樣又剩話冇人知你幾辛苦
呢個世界得你呢類又窮又冇腦先至生得出
上面已經有條kam 撚一嘢就話人個仔基因唔好考尾十之後就話人成世會好平庸
冇咩唔等於0
有個親戚最近生咗仔真係成個家族都有活力咗個個都好想見佢去飲茶大家都focus 住佢
搵五萬就話十萬先有資格,搵十萬就話廿萬先有資格
source?
唔同意
唔一定係興趣
絕大部份小朋友都鍾意恐龍嫁啦
正因為佢地日常接觸唔到、現實無
佢地先覺得特別

連蕭弱完 都搬佢個天才女上黃霑個節目背恐龍名
背恐龍名 真係唔係咩特別技能嚟
甚至好多小朋友只係背到個音
你俾啲無意義嘅發音佢背 佢地都應該背到記到
如果有方法令佢真心覺得學習係有趣,掌握到新知識係滿足,考試考得好係興奮,其實都唔洗啲咩學習方法。
呢啲真係要細個開始培養,環境都樂緊要,
生左 返唔到轉頭就無計
但唔生所有資源係哂自己到咪幾好
大把乞兒坐U O ,問人借小虎子車個乞兒仔
小朋友會睇最深日本?
睇嚟好多人都好想知東南亞有咩值得學
我以上年去左印尼為例

印尼有全年有8成日子都係雨季 旱季得幾個月
所以要揀果幾個月去 如果唔係日日落雨都無癮啦

帶左佢哋去睇科莫多龍 話晒都叫唯一既龍種
餵下大象食野 (無騎 亦唔主張騎)
了解下印尼人同大象背後既共生關係(雖然都係動物園d節目講 我負責翻譯)
比佢哋食蛇皮果 (估唔到好好食
帶佢哋浮潛 睇魔鬼魚 同Mola Mola
可惜遇唔到mola mola 本身我估一齊係隔離游果種感覺實好震撼
同埋講下唔同水域既冷暖 急唔急流 大唔大浪都好有分別
唔可以自以為識游水就咩地方都落得水
魔鬼魚海域果邊d浪勁高 佢哋著晒救生衣落水十零分鐘已經夾實我 要上返船

大個左好多人都唔願曬唔願去熱既地方(尤其女仔)所以細個佢地仲好有探知慾既時候帶佢地玩

凌晨4點拍醒佢地 坐車上火山 睇景

我諗呢啲野係香港經歷唔到喇掛
男人定女人都好多怪獸家長
經歷黎把撚咩
我覺得樓主有少少鑽咗入牛角尖
可以open mind啲去睇以上嘅事
其實都唔係咩大事 可以睇遠啲
相信樓主都係一個明事理嘅人

睇輕啲吧 生活總係要過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞