一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
係好多呀,但係你大人特登去旅行為左就個小朋友去食呢D餐廳,
你覺得旅行係小朋友為主既咪無問題囉

只係小朋友唔會記得,唔會感恩
我個時得幾歲真係唔識有咩好睇

你問我幾十年前去唔同國家做過咩我真係答唔出 更加唔好話對我人生有咩咁巴閉既益處
窮人生啲機器人出嚟服務社會
閣下依家做剩行?
同呢個topic有咩關係
盞影響思維同心情

為下一代好,戒上連登了,戒開post戒睇留言
我睇完個標題(一個幾個有家庭先明既野)
以為係婆媳關係
以為係屋企人同自己教育仔女個方針南轅北轍
以為係自己小朋友有暴力行為.........etc依D家庭問題

點知入到嚟見到嘅係:
1.每次旅行都要使3-4倍既錢仲要每次都要旅行旺季 去轉日本都要預至少4-5萬 真係好肉赤 = 我唔夠錢

2. D仔女成日都問 點解放假都唔帶我地出去玩
唔係唔想帶 係屋企d家務多到 放一日假全日做家務都做唔撚晒 自己想抖下既時間都無
= 出少少錢請鐘點? 又唔夠錢?好少錢咋喎

3.有錢既家庭先有資格唔做怪獸家長
無錢家庭 十個有十一個都唔想d仔女行自己條舊路
= 自己都開口講無錢

喂,成班人係到屌連登仔要好高要求要好有錢先比生仔
你諗下個post係想討論D咩先
如果好似我一開始舉例個幾樣野
咁真係討論緊家庭問題
我相信唔會個個係到講錢囉大佬

但個post個只係打住家庭嘅包裝
實際係呻自己唔夠錢
咁好難怪人D留言下下講錢架喎
小朋友多多少少點都會有d ip來自日本嘅玩具,例如sanrio/角落生物呢d

你去到日本成間舖都係呢d
已經對佢黎講好壯觀啦
香港根本唔會有呢d舖
人地甚至有麵包超人樂園添

如果我細個有得去日本一定會發癲
10歲前果D真係唔記得,一D記憶都無
同件行李無分別
總覺得走去生仔啲人太得閒冇乜嗜好,放棄人生最寶貴果十幾年去培育小朋友,大大降低自己生活水平

仲要係香港呢啲,工時又長,教育制度又on9 嘅地方生,要幾撚偉大先做得出

Respect
支那狗生啲支狗仔乸真係咁

好在真香港人唔會
真,同小朋友去日本,佢淨係記得日本d大公園同埋一齊浸溫泉
食過咩都唔記得,淨係記得同父母去旅行好開心
每次上飛機前都問我地 會唔會去公園同埋浸溫泉
樓主你依啲係寫生左小朋友嘅煩惱
唔係有家庭嘅煩惱
有同事結左婚好耐但係無生小朋友
都係大約兩個月就去一次旅行
有時自己去睇演唱會有時同老公去咁
認真
當中同小朋友係旅行嘅互動,回憶
係大左唔會再有返
你問每個家長,相信攰就一定,
但個回憶真係好值得
同對小朋友好,佢地係feel到㗎
日本消費貴
相對東南亞
咪要搵藉口
有咗細路先開始明點解d人覺得會有輪迴轉世,d細路嘅性格真係可以由一出世day1已經定咗形。完全係無辦法靠教育去重新塑造。
去到一新地方,無論視覺、聽覺(語言)、嗅覺等等對小朋友都係新刺激,會幫助腦神經發現
我個仔3個月大同8個月大時都有帶佢去旅行,好明顯每次旅行完返嚟都精靈咗會解鎖新技能
細個帶小朋友去旅行唔係為咗要記得,係幫助佢成長發展
時代會轉變
廿幾三十年前咪旅行唔緊要

等如依加個個都補習
呢個時候你咪又係人有我有
咁根本唔使專登去外國都做到啦

你咪帶個小朋友去下郊野公園
時間分配如下:
陪老婆仔女=工作>家務>自己雜務>Me Time

永遠都係關心人地想點,無人關心自己想點
永遠都係人地行先,自己放到最後
呢啲就係人地眼中負責人既男人,但老老實實,真係好辛苦

自問無煙無酒,興趣都只係打下機。非常省錢都可以比人話哂錢買驚。我屌呀?一隻艾登幾舊水玩幾個月都哂錢?都算,重點係等所有人訓哂先有自己時間,連老婆都要陪到佢訓先放得走我me time。多既都係玩得1,2個鐘就要訓。第二日又loop過。
有需要同無需要既分別

都係個句 人地個個都躝街 自己小朋友想躝埋一份係咪都滿足佢?
你分左你死鬼老豆老母身家未?

所以我咪話真係有家庭先明
講緊窮遊都4-5萬 仲要5日就使曬
扣除日常開支 真係半年到先必到出來
其實真係好唔捨得使 但我又覺得帶佢哋出去見識好緊要
所以都會帶去真係學到野既地方 同未去過既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞