一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
我覺得最起碼唔可以hea到只在乎參與就算

好多state school hea到你肯返學就比你升班 痴撚線
你都九唔搭八
問心 俾樓豬揀多次仲生唔生?
但真心
如果個仔第時讀唔成書
做茶餐廳/ DC9/ 倉務 做一世你真心ok?
多謝你嘅分享
生物學世家
可能第一個拎諾貝爾醫學獎嘅香港人就係你個仔
細路仔根本見識唔到咩新野
係要睇老豆老母嘅想法
藍絲果班 去歐洲都好 開口埋口都係比不上中國
自由主義果班 去個西貢都大把故事講
特首人工都冇資格生仔
鳩up到呢
Hi 支那狗
個個都想細個香港教育,大個d 去外國讀屈人機架啦

由細到大外國讀,除非決心唔返香港做野

回流既話未必夠陀地爭架
. o O ()
所以完全唔會想生仔
可能到五六十歲玩完領養個細路就算 仲可以揀啲靚小小 廢是自己生個7gu6出黎
我一定會比佢返香港長大 到咁上下先比佢去外國讀書
你估香港領養易同有得揀呀
去幾日旅行啫,講到去一年半載
唔知你幾多歲
唔知你人生經歷過啲咩
每個人嘅人生都唔同經歷亦唔同
所以思想系統道德都唔同
對住自己仔女父母只想比最好嘅佢哋
其中一個每個人嘅局限就係個思想
大人嘅思想成型但可以轉變
小朋友思想啱啱開發
基本上完全活喺父母思想形態底下
因為咁千百樣米養千百樣人
我自己依家理解到嘅人生道理係呢個世界
所有野都係運
係你嘅,就係你
唔係你嘅就唔係你
阿仔嘅人生係佢嘅人生
等於我嘅人生係我嘅人生
唔係我阿爸阿媽嘅人生
我樓上都講,佢只要唔做吸毒賭錢嗰類衰嘢
我基本上放任
你永遠唔知道茶餐廳水吧仔最後會變成點
係咪諾貝爾恐龍獎
咁你逼個仔讀書,逼撚到佢跳樓咪又係一無所有
其實而家有得討論生唔生都已經好大進步,上世紀你唔生簡直係異類,決定唔生壓力未必細過生

而家社會進步左,再現實左,2邊無謂再互相逼害啦

心大心細未決定好既證明你已經用緊個腦,係做父母既首要條件

而家d小朋友就好似個個都買晒特典先入game, 空裝上陣既希望你地仲享受到遊戲樂趣
呢個又令我諗起一個好耐以前嘅故事
係一篇登喺信報副刊嘅文章
係個阿媽寫嘅
個阿媽係商場女強人
有兩個仔其中一個仔讀書麻麻哋
佢覺得自己已經好耐心教導個仔去讀書
但係個仔好似好抗拒
好唔聽教
咁樣搞落去兩母子關係,當然非常差
打鬧啊,兩邊一齊發脾氣等等
個仔話好憎媽咪
阿媽有日無意中喺櫃桶度搵到一幅畫
明顯地就係佢個仔畫嘅
幅畫畫住個細路仔攞把刀殺佢阿媽
阿媽好震驚
但佢當時冇攞住幅畫問返佢個仔做咩事
佢係喊到停唔到落嚟
呢幅畫之後佢阿媽冇再逼佢個仔
冇幾耐,仲發現佢個仔原來有閱讀障礙
所以一路讀書都好辛苦
但佢寫呢篇文章嘅時候
佢兩個仔都係英國名牌大學牛津劍橋畢業
空裝上陣先有樂趣

打魂系梗係要一無所有既開局先玩得爽
根本而家醫學咁發達 一早帶去比兒科專科睇下咪一早知佢有障礙
呢個問題我都問過自己好多次

唔生我又會覺得虛度光陰 日日除咗返工就唔會有動力去我上面講既地方 只會飛去日本飲飲食食

生左一定係辛苦 但相對得著既野比較多 會經常反思自己細個既立場 然後又會更加明白我老豆老母當時既感受

結論係 好在我早生 計過數佢哋大學畢業出來做野 我都仲未到50 仲有大把時間追返呢段時間miss左既野
點會無

本身我上代窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞