一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
有家庭先發現單身係最好
洋人假返大陸咪得囉,變通下啦
連登仔唔明架啦
真係大個出黎做野先明揀啱中學既重要性

自己專注力差,唔係個時啲同學俾既讀書氣氛應該冇可能啱啱好夠分入大學
心諗依啲咁獨特嘅野唔係應該開你問我答
根本小朋友記唔記得d野
係睇件事佢想唔想去記啫
呢度d人
細個嗰陣老豆老母對佢差d就記一世
去同學屋企見到有房有乾濕分離廁所講到驚為天人咁
點會話「小學時代d野大個左就唔記得」?
只要佢想,件事係可以滿足佢地呻窮嘅目的,未戒奶嘅事佢地都up得出

如果去旅行淨係飲飲食食行outlet
大個緊係唔記得
但係如果老豆係帶佢飛天遁地
我諗十個旅行點都記得兩三個掛

講到尾
鍾意嘅野,一定會記得
縱使已經改頭換面左廿幾三十年,我到宜家仲記得細個嗰陣我去開嗰d商場d玩具舖喺邊個位
一針見血
我都好記得我老豆細細個帶我去日本旅行玩
搞到我之後剩係鐘意去日本旅行

依家個仔啱啱出世
我都會盡力帶佢去多d旅行
比個開心童年佢
真,係比較,一有小朋友你嘅生活模式係要同大部分小朋友睇齊,乜都冇小朋友嘅童年就係乜都冇
其實好多父母都係只想自己去旅行, 只係迫於無奈都要帶埋小朋友一齊去. 唔想駛太多錢只會帶佢地去東南亞玩, 因為食住玩交通都係平.
我話小朋友冇乜記憶但反對一家人去旅行。不過樓上有清講過暑假去旅行要同學家長互相比較,鬥增長見識,我就覺得有啲誇張。

試過有一排考公開試,成年冇出門,只係試過偶然到香港島上半山行個圈睇下花花草草睇風景,去馬騮山撚下馬騮,然後一家人坐低食餐好嘢。其實個體驗除咗冇坐飛機冇住酒店,同去旅行做嘅嘢差唔多,目的都係gathering。
其實講得啱,點解啲人要送仔女留學,由中學開始就送去英國讀寄宿,嗰陣時先至真係識到一班未來可以幫到你喺社會打滾嘅人! 以前共產黨太子黨都有一句說話,擔過槍,嫖過娼,點都會有一個跑到出嚟做大佬,帶挈班細佬搵食!
船嘅話cunard啲ocean liner穩陣過其他cruise liner好多
事在人為啫

我個細女2歲已經飛過4次
睇到飛機艙d 相就識叫係飛機, 同我講想坐飛機
認同你,都好理解香港地養個小朋友係咁辛苦,但唔理解點解一定要生,可能我討厭細路,覺得將筆錢放係自己or兩公婆身上,生活質素高好多
因為筆錢放落自己度都有淨,所以生仔女有額外既歡樂
係掉返轉父母炒樓輸撚哂想叫我倒貼,我自己結婚都冇問佢地出過一分一豪,自己出來都係租樓啫, 邊有撚錢俾佢地, 唔問佢地分身家都算係咁啦但見親面都係問我攞錢,養兒真係防老自私必須品。
樓主無錢唔好學人生仔, 家務又無工人做, 去日本4-5皮都比唔起
想講生仔之前唔係應該已經預咗冇哂MeTime 十幾年架啦咩? MeTime 係咩來? 食得架?
大個D先係
太細個去其實係見識唔到D咩
無錢唔好生
以前個年代十個有九個係窮
而家咁多中產有錢家庭
無錢真係差好遠

去叫雞,死埋唔洗煩
呢個先係關鍵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞