一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
班後生同事隔個零兩個月就飛一次 走來問我 咁少聽你講去旅行既
我話 每次旅行都要使3-4倍既錢 仲要每次都要旅行旺季 去轉日本都要預至少4-5萬 真係好肉赤

D仔女成日都問 點解放假都唔帶我地出去玩
唔係唔想帶 係屋企d家務多到 放一日假全日做家務都做唔撚晒 自己想抖下既時間都無

小朋友資質真係有分別
同一個教法 一個年年頭十 一個年年尾十

有錢既家庭先有資格唔做怪獸家長
無錢家庭 十個有十一個都唔想d仔女行自己條舊路 唯一方法就係放晒d資源晒小朋友度 逼佢哋讀好啲書
去旅行只係換個地方,睇電話、餵小朋友

諗辦法搣甩旅行癮
係咪想帶出窮人生仔正仆街?
自己攞黎
冇錢又要生 4 5萬蚊去到日本咁遠都叫「貴」
死谷爛谷不如搞左幾個錢比佢有條件行自己嘅路?諗吓自己能力範圍內做到啲乜好過啦
生得就要盡力
怪獸家長係唔識教
咁當然窮都可以令到你唔識教
當局者迷
但個情況似女人多過男人
去多D唔同地方,見多D新事物對小朋友好緊要囉
自己見識少唔好搞到小朋友都係先得架
幾歲細路識撚睇新事物

我細個去旅行只係想快d番屋企又攰又悶
咁係你個個小朋友基因有問題 就算比一大筆錢去教一樣都係尾十
Btw認真同樓主講句
係連登講呢d野唔會有太多認真既討論
呢班人分分鐘手仔都未拖過
又或者一樣係窮鬼
幻想緊自己應該要有咩待遇
而且實有好多指指點點或者不切實際既建議
吐苦水勸你去第二度
共勉之
旅行咪又係去旅行景點
會見識到D乜
窮鬼學人生仔
生得就要盡力

真 如果唔係 生仔就係破壞緊3個人既人生
睇錯有幾個家庭先明既野
睇完篇嘢我都覺得唔係有家庭嘅問題
係錢嘅問題
認同, 單身一個或者未結婚無家庭壓力梗係口響。有時D野唔是自己控制到,再者, 有小朋友某程度來講都帶比全個家族歡樂,係呢度D友仔負面, 共勉之。
一個記性好但死板 題目轉少少就唔識答
一個轉數快但記性差

所以記性好果個除左數學之外 扣分位都係寫錯字
轉數快果個就次次中文英文都明明識 但唔識寫 唔識串 錯文法 搞到炒晒車

我諗應該唔算低能掛
不過我都無乜逼佢地 因為覺得中學會逆轉
一年四次學校假期
都要plan地方比佢哋玩
上次復活節去過郵輪
其實幾好,因為佢裏面有個托兒所
食嘢玩嘢,都唔使煩
嚟緊年尾又返香港,又上郵輪
其實人大咗有埋家庭應該明白
讀書叻唔代表搵到錢
一心諗住搵錢,亦唔一定搵到錢
最緊要細路唔好學壞
唔好吸毒,唔好賭錢唔好接受左癌思想
其他佢鍾意點我都冇所謂
不過能力範圍所有嘢都會俾佢試
見識嘅嘢好死,尤其咁細個,咪又係同人鬥去過邊,見到巴黎鐵塔又點?考試多一分?
又唔係咁講
去到新環境同聽到新語言
小朋友係會特別精靈
就好似你日日返同一份工,轉個新地方你都醒神少少啦
上網睇旅行類YouTube 片
學到嘅嘢仲多
幼稚園 未識行果d就梗係無用
利申返先 一個中學一個小學

呢幾年我差唔多同佢哋去晒成個東南亞(除左中國未去過)
每次旅行我都會做定資料搜集
同佢地講下當地文化 歷史
帶佢哋玩浮潛 釣魚 騎馬 打golf 漂流
唔會齋坐係度打機

不過咁多國家來講 日本真係算純玩純食純享樂
其他國家都好有得著
唔會同情你,老實講句,呢啲野真係要有家庭先會明咩?
條路自己揀,仆街唔好喊
咁有心
自己去旅行都無搞咁多野
重辛苦過同老豆老母去

btw 香港會唔會都有浮潛釣魚哩類活動
大家叻嘅野唔同
同埋你明知佢“”資質”、“能力”唔同就用唔同教法啦

分分鐘你個一樣教法係冇乜點理
只不過勁嗰個自己catch up得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞