一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
第一個比佢做生意
四大長老捉住你碌鳩?
點迫呀 係你廢到
你講果d都唔係大人能力範圍既野來
關你咩事,人哋帶仔女去旅行體驗下唔得嘅
你係咪好撐steven種人黎
又迫人生
5日只洗一萬好責洗。。。
我未見過有comment係唔比下一代成世食玩訓就係窮人生仔正仆街
屌窮生仆嘅多數就係放養大 乜都冇 好不容易捱到大個 批評返依個社會弊病 你仲要屈返佢哋係貪心 要享福 你痴撚線?
你講果d 全部都係俾錢既罐頭旅遊
根本 target 就係d 老豆老母
等你地以為好有 parenting
我講出意見關你咩事?
我兩個衰仔出世嗰時都冇做呢啲嘢
我自己唔鍾意細路
但係要我有細路,我又冇乜所謂
我女人一路都掙扎生唔生
係因為驚一生出嚟有啲咩問題
最後基本共識就係無論如何都會照顧
所以成個過程隨遇而安
不過生第一個仔真係驚險萬分
個醫生竟然唔係問要保住阿媽定保個仔
而係話佢無能為力乜都做唔到
係兩個都保唔到
好多人將消費誤以為係 parenting
呢樣先真係 toxic
完全引證左同香港人/連登仔講呢類野都浪費時間
除左錢,扑野同食野無其他野關心
咩全人發展,人生意義,國際公民,人同大自然關係全部唔關心,諗下下餐食咩緊要d
口腔期
唔好理人點生活走自己嘅路
未結婚生仔之前就應該計算下自己有冇咁經濟能力, 資本主義係咁, 又唔係第三世界緊係乜都講錢
個女 去國際學校 再一年5次旅行 基本
國際學校
自由行
基本上好多人都識講英文

其中有一日包車local tour係十字路口撞到個揸電單車既老伯

好彩我坐副駕 d仔女老婆坐後座佢地睇唔到
又咁好彩附近有醫院 我地即刻落車比司機載個老伯去醫院
之後仲去左差館落口供 證明個司機唔係佢錯
班警察全部唔識英文 又唔可以叫個司機幫我地翻唔(驚我地夾口供) 淨係翻譯都搞左勁耐

最後雖然無拉個司機 但老伯既家人唔比個司機 叫走賠錢

個司機都好慘 又要賠機 自己架車撞到凹曬又要比錢整

後尾我醒左1000蚊港紙比個司機(相等於佢半個月人工)
佢當場想流馬尿

我地返到酒店都成11點幾 本身第二日凌晨出海睇日出+海豚既行程都取消左
如果生活成本唔駛咁貴,個個年年可以去旅行
每個人都可以慢慢同你傾下
同小朋友去旅行
根本只係換個地方湊仔
根本無必有
一律建議自駕先真
湖南都有雪,依d你唔去?旅行定義一定要坐飛機先算?
真係
睇到架 國際學校果個 讀書都唔係好 普通架咋
但無壓力咁讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞