一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
除咗多南亞狗 仲有咩學呀
有得去點到好過無得去有得自己選擇開唔開眼界先好過窮撚無得揀
窮撚最遠淨係去過深圳
同人分享都多啲嘢講
唔好做鄉下仔
可能政治原因/行政方便/東亞文化而決定用呢種模式
但個原因係點唔重要,香港教育就係出到好多淨係跟規矩/框架做野,一無先例可以跟就企左係到既人
香港無創意工業 ,無創業文化,同本地教育係有關係

偏偏而家世界發展就係愈黎愈講創意
chatgpt幾秒內就replicate到香港人drill左十幾年既技藝咁仲要香港人黎做咩
而家個世界要求既係機器仲未做到既high level judgement,leadership skills,香港教育全部提供唔到
十幾歲本來就係一個人學習能力同創意最高既階段唔應該比應試技巧塞死個腦
但係我覺得樓主講啲嘢都make sense
去旅行嘅使費 假設係帶阿爸阿媽去
一個人比三個人嘅錢都好甘啦
仲要小朋友多數都煩過兩老(自理能力方面)

同埋讀書嗰到 更一語中的
資質唔同真係爭好多
同埋我自己係中中出身 死讀爛讀讀咗個大學出嚟 我第時有小朋友一定谷佢哋入英中 中中英中水平真係可以爭好多
朋友讀英中 elective 60人得小貓三幾隻拎level 3 4
我讀中中 得小貓三幾隻有4 真係差好多
唔同意最後嗰點
好多有錢家長仲chur
有錢迫佢地日日練琴
請鬼佬練oral
你個回覆

咁乜都可以香港做啦

使乜去外國博物館 香港都有博物館

使乜去外國睇古蹟 上環都有啦
能力係提升咗就提升咗
同記唔記得唔太關係

即係好似上面巴打講 組織能力 表達能力咁
係叻咗就係叻咗
雖然你可以話大個都自然會識
但香港教育就係咁shit
升幼升小就要你好似個大人咁interview
幾歲人仔就會分野好大
你要求個細路去到日本識一個日本朋友

做父母唔係安排一個安全環境做一個體驗咁應該點

唔通求其搵個慌島同佢玩人在野咁先叫真體驗呀

同朋友去經歷既野佢大個自然會去做架啦

同埋同朋友經歷一啲事 同父母經歷一啲事 係無衝突架

定其實你由細到大無感受過咩叫家庭溫暖先咁偏激
呢個全世界都有呢個問題,不過香港的確算係比較嚴重嘅地區
social media 同kol 文化好大影響
搞到好多人現實個生活模式期望值彎晒
有時係連登見到啲飲食玩樂有關嘅post 真係嚇q死
啱啱出黎做嘢無耐已經要過啲中產生活
點會唔入不敷支
用下腦點樣令個細路獲得真正有價值既野
而且學習係雙向
佢冇興趣 / 冇 ground 去理解都係嘥時間嘥錢
求其買幾個罐頭體驗就當係 nurturing
呢個咪典型香港人
乜叫真正有價值既野 對每個人都有唔同答案

你唔好成日講啲咁虛無既野

講到高高在上眾人皆醉咁

但你講既野真係聽君一席話 如聽一席話

人地個仔都未跳出黎話冇興趣 你就肯定係曬錢曬時間

如果咁用心安排都叫求其買幾個罐頭既話我都冇野好講

係咪食餐飯都要自己打魚種菜先叫唔係罐頭

去旅行都要去到苦行憎咁 我都係做隻港豬夠啦
上面咪講左
你自己諗下細個讀書果陣D 所謂體驗活動
到底係乜野令你覺得有價值
對比下咪知囉
下下只係用自己而家成年人既喜好作標準
套落去d 細路度「覺得呢d 對佢地有益」
嘥氣啦
你講啲實質啲既野教下世俗既人啦大師
本身無點讀書嘅話,去完又咪係純粹多咗個話題同人講
根本而家個世界係睇書同好奇心緊要啲,然後先至係去旅行呢啲手段
正解
帶佢哋去旅行係好事
但小學以前根本大個咗就唔見得晒
只係父母將來嘅回憶

有得去梗係好
冇得去都冇所謂
咪留番大個啲先去囉
連登仔一路屌自己老豆老母窮生仆
一路屌樓上睇科莫多龍老豆曬錢
就係父母將來嘅回憶, 暑假大把香港家長一車車帶小朋友去日本鐵道遊/睇動物 (呢樣應該比逢登仔屌話ON9)

唔係話個小朋友無回憶就哂錢, 自私咁講個回憶係父母果度, 同小朋友去旅行之間, 而唔係單純小朋友

如果咁講小朋友6歲前邊度都唔駛去都可以, 因為都無回憶

都啱
所以如果為自己就冇所謂, 都係值得的

係小朋友畀開心你 而唔係你畀小朋友開心

佢去彭福公園同奈良公園對小朋友完全冇分別

分別只係你自己回憶

所以有能力咪帶, 冇咪儲吓錢留返大個啲先
啲有錢父母趁個仔女細瘋狂試興趣班,無天份就skip,小5左右就試到專長
咁請問有咩行程,唔會小朋友睇完咪又係「哦」?請賜教
去旅行發生既故事同體驗先係最有價值
呢d基本野用ai就掂
講真,唔試過邊個知
唔捨邊有得

乜都知道結果先做呢個世界就無意思
4個字 不自量力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞