一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
生一個咪夠? 生幾個為咩?
自己攞苦嚟辛
咁如果小朋友話將來想做電競選手呢?你會點比資源佢?
數下呢到幾多件傻閪
lm
你幾多個小朋友
請個工人咪輕鬆啲
冇錢請既話個問題就係窮
小朋友仲細,一年三次外遊
只能近近地去四個鐘飛機內既地方
講真,悶悶地了,但為人父母係要犧生
一個真係夠哂 2歲前 真係命都冇 每日除左屙屎果幾分鐘係得閒之外 其他時間都要睇住佢 教都冇得訓
起碼中英文作文考試,人地問你記一次旅行經歷、人生體驗、讀萬卷書不如行萬理路,呢類型嘅題目,有係幫助嘅,贏都贏人唔止一分啦

當然啦,如果連家長嘅心態都只係帶佢食玩瞓,啲小朋友都只會係識食玩訓,咁就帶唔帶都冇所謂
咁細個好多野都未發展晒,好多男仔都係中學先開竅,多啲鼓勵佢哋啦
會唔會係行程出咗事呀? 做D香港冇得體驗既野,大細都咁開心
50萬

下次吹夠月入一千萬啦唔爭在
兩個字呀傻閪
大嗰個坐唔定
但一歲多啲識用iPad
用 iPhone 開廳個電視
兩歲未夠拍咗我食麵嘅片擺上YouTube
到而家都唔知佢點做
細嗰個一日到黑恐龍恐龍
睇侏羅紀公園
每見到恐龍就同我講嗰隻係咩恐龍
講啲名我都唔識
我淨係識T-Rex raptors triceratops
托兒所話佢成日一個人坐低睇書
冇佢大佬陪住佢,佢好定
兩個一齊玩就嘈到拆天
移民去英國啦屌。
你喺香港就要玩香港嗰套。去到英國就唔洗成日迫個仔女補依樣嗰樣,慳返唔少。小朋友又輕鬆啲,同埋起碼唔洗同人鬥一餐。

你講得話有錢人先有資格唔做怪獸家長。姐係你自己認咗係怪獸家長啦,你唔好害自己啲仔女啦。
錢唔係萬能 但係無錢就萬萬不能
個啲乜野窮有窮養個啲真係bullshit 黎
哩個值得商榷

係,新事物係會有刺激

但旅行咁密集出現新事物,其實消化唔到
日本呢啲地方
細路去真係無乜得著
見識傳統一面悶到細路喊
玩又唔算好啱玩
除非去幾日迪士尼
咁又無乜意思
小朋友冇適應問題
無論新環境上船搭飛機佢適應快過你
我呢度要上好嘅中學,只需要喺佢附近住就可以
當然有啲淨係睇成績最頂尖嘅學生先入到
你當四大長老同個老婆流既?再者我無唔開心wor,小朋友令我重心放係家庭度,又推動我搵錢。

我驚你連呢個選擇都無咋,小朋友。
窮到點係一個問題

窮到無飯開固然係差

窮到無得一年去三四次歐洲旅行我又唔覺得有咩問題
所以冇家庭嘅人,都係唔會明
小朋友當然帶來無限痛苦無效負擔
頭嗰兩三年基本上唔使瞓
但同一時間佢帶俾你好多歡樂
睇黎你未有小朋友絕對同見識係扯唔埋,小朋友好健忘

去旅行只係父母同小朋友可以留下一啲美好回憶。

上面啲咩摵甩旅行癮大佬呀,全班同學一暑假都去旅行,得你個小朋友暑假無?小朋友心態會點(呢點要睇咩學校,私立同直資街坊學校好明顯有分別,讀過兩間分別好大)
去西貢一日遊學既野仲多過出外旅遊5天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞