一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
有同事同樓主一樣
所以盡量唔講自己旅行開心嘢
你諗嘢都幾得意
照你咁講同班同學個個都吸毒
你又要你個仔跟大隊走去吸毒?
俾細路仔接觸新嘢唔同嘅嘢係必然
呢啲睇吓個人嘅能力
有人10歲比法拉利阿仔坐
有人有埋私人飛機
重點唔係人哋有話題,你答唔上嘴
俾細路仔接觸新嘅嘢個目的亦唔應該喺呢度
生舊垃圾你咪生囉
2大1細去日本一轉5晚都用4雞
機票14-18k
酒店4k-8k
呢啲最基本嘅嘢都2雞
好有心
窮人父母通常都係本身淨係叫比到三餐飽飯個細路食
然後又日日望子成龍又拎阿乜太物太d細路黎比較
開始返工就日日問你拎家用
佢地生仔個目的就係種金,養兒防老

然後最近有機會去幫手交收新樓既時候
見有好多00後已經可以做到業主
自己作為90後
其實個心理好難平衡得到

最後,我作為窮人仔女淨係希望我父母對我講一句說話
「你搞掂自己就得」
但呢句對於窮人家庭黎講真係好奢侈

係現實黎講我係真係想責怪佢地
但係道德上唔容許咁做

但如果去評論生仔呢件事
都係「窮人生仔正仆街」,咁就累個仔做人礦做成世
一定成功過你呢d怨天尤人既人 完全無擔心過我會教到佢變成垃圾
認同,如果入左band3...就算全級第一都冇用,因為佢唔知出面世界嘅人幾勁,會限制左自己,覺得自己已經好勁,要遇強先會愈強。
小朋友會記得
如果個印象深刻嘅話
我個大仔認路有一手
兩三歲去嘅地方佢都記得
我自己仲記得讀幼稚園嘅時候
我老竇送我返學前去公園玩
我諗我老竇都唔會知道我到而家仲好記得嗰日
去旅行無可無不可
唔係要佢記得每一個旅行做過啲咩
去旅行講真純粹輕鬆吓小朋友放假點都要搵啲嘢嚟搞
冇咩大義懍然嘅原因
講湊仔經攰真係太低層次啦
等於你講你嘅人生你唔會Focus去飲水唞氣
拎吸毒黎同去旅行做比喻
拎現實黎講,而家好多父母由陀緊b果陣已經幫個小朋友補充唔同營養品
如果你連營養品都出唔起錢買真係唔好生出黎比個小朋友受罪
我都好唔認同人有我有呢個觀念
不過如果個衰仔見到人哋有呢樣嘢做過呢樣嘢想有想做
唔係衰嘢能力比到嘅都不妨俾佢試吓
睇吓佢鍾唔鍾意
喺呢個角度睇會好啲
幾認同
不過兩隻衰嘢仲細
唔知大個啲,可唔可以改變下
4-5 萬成家好平

一有長假Termbreak就去

去新加坡或者美洲仲貴
老豆帶仔女體驗人生, 你覺得冇意義姐。唔通細細個就淨係教仔女點樣大個揀科返工搵錢先叫有意義咩
弊在佢d 所謂體驗 boring 呢
希望唔係啦
佢大佬有可能俾學校叫佢去特殊學校讀
大佬由出世到而家都麻鳩煩
中間停學九個月搞佢啲濕疹搞到人都癲
佢又有蠶豆症,日日都要喺學校瞓覺
一瞓又嗌唔醒
所以冇錢就咪撚生仔
留返啲錢自己玩仲開心啦
生撚咗仔邊度都去唔到乜撚都冇得玩咁撚慘
我女人嗰邊親戚有一個又係昆蟲專家
可能係遺傳
世事冇話一定岩或者錯
我咁分析啦
曠課做街童呢d野係呢個時代係有問題
父母既角色係可以引導佢去同好既小朋友做朋友
甚至由細去培育佢去好既學校
咁你所講既事情根本唔會發生
但如果你連入到band 1學校既大部分學生都原來都經常曠課既時候
咁你就要諗下點解會發生呢個情況啦
喺連登講生湊仔經得一個結局

一班公屋中學生入嚟屌你窮人生仔
講下仲有咩好既經歷
等我下次旅行安排下
人既生活就係活係𣎴斷既選擇同取捨
揀得生仔組織家庭,就有辣有唔辣
揀唔生仔咪一樣
人人家底同價值觀唔同,樓主無野愁就唔洗出呢個post啦
亦都有人輕鬆養家,照舊𣎴停洗錢都唔會牙痛咁聲
好心唔好咁 toxic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞