一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
想知日本都唔啱玩仲有邊度啱
你知唔知道個球球真係多啲假
我冇記錯10月又無啦啦有個假 近10日
跟住又提早放暑假 6月尾就放
小學係零功課
係呀好易呀,我廿年前讀埋賤數又駛唔駛同你講?
我宜家係講緊佢點教,考試又考d咩

佢教嗰陣係照書讀
叫你返去操
之後佢返黎就係拎本書最難嗰題自己即席喺黑板計,仲要有時計錯添
d女仔唔明,問佢,佢就問返「你有冇諗過?」

最搞笑係之後有個文科嘅fd返左去教左一兩年書
連個fd都話開會唔知嗰個阿sir喺度up乜

叻嘅人就會諗辦法自己去學
唔識嘅學唔識就唔識

所以咪同外國個approach係完全唔同
睇完咪又係「哦」
其實大個唔太記得細個發生咩事好正常
但係細個去旅行一定會影響到佢打後嘅成長同諗法
三歲去完旅行六歲都一定會記得、咁點可以話佢唔記得?
話佢地唔記得、唔值得去旅行嗰啲肯定冇小朋友
呢樣野個個都唔同
香港呢d係工廠模式教育
唔需要理學生程度
老師年年倒模,係黑板寫返同一堆野攪掂
學生死做爛做,做到你recognise到考題既pattern,不求甚解
咪教出好多香港人對學習無興趣,對世界無好奇心,同個世界發展脫晒節
第個國家文化=on9, 環保=on9, LGBT=on9
考試拎唔到分,返工搵唔到錢,幫唔到食多d女,全部野都係on9
所以最睇唔起d中產老豆老母,明明afford到讀第d學校,又送返仔女行自己舊路,食返同一堆屎
呢個方法有好有唔好,
好既就係人民平均識既野唔會太少。

但係因習慣吸收所以唔慣自己研究,
要人比答案。

所以有時都唔鍾意功課太多,想少d功課去做d創佢性既野。
創作性
摩天輪、公園動物園水族館、睇卡通人物、燒下花火都有排玩啦
你無視左呢啲地方就話無得著
大陸都有,平好多
呢d野睇人
性格+由細到大培養嘅價值觀黎
你睇下連登一講借錢/TU
個post一定最少10頁
你就知其實好撚多人金錢觀概念好有問題
你係一個好爸爸
爸爸
咁你咪唔岩 資質唔同係要用唔同教法
帶細佬去旅行都係俾佢見識吓唔同地方啫
又唔好諗到每次旅行都要深度遊
帶佢去到日本便利店俾佢知 原來便利店唔係淨係得劣食
去日本睇吓大多數人啲行為舉止
俾佢見多啲呢個世界 學校or朋友講起旅行話題又搭到嗲
咁已經好夠
成日見啲人話去旅行開眼界
但我識好多人去過好多次美國都好,連美國點嚟都唔知
歐洲又係,話啲城堡好靚,啲舖頭幾百年歷史,但問到中世紀、中世紀後發生咩事全部啞晒
唔講歷史,睇返現代當地主要經濟產業,又係十個九個唔知

結論:去旅行根本唔一定開到眼界,尤其如果啲人去到齋食齋玩齋打卡
講緊去日本有咩玩喎
大陸咩都有,咁仲去唔去其他地方旅行呀?
咁去日本玩大陸無既野
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞