一個幾個有家庭先明既野

683 回覆
1738 Like 121 Dislike
小朋友一年一兩次開下眼界已經夠
唔係話刻薄 但湊細路仔真係好煩
又要睇實佢地唔好走失亂搞野
又要幫佢諗咩啱玩
你都on9嘅,好多人都冇乜小學之前嘅記憶啦,咁唔通學大陸啲留守兒童咁,等小朋友6歲先接番佢又冇問題呀
無資源建議唔好生,年代唔同,機會都少左好多,發展既時代都無資源就唔好要求你下一代會點點點。
你出到黎做野同你老細比都係人地咩都有 自己就乜尻都冇架啦 使唔使喊出黎再Lur地發脾氣? 有d野係要接受事實
咩野叫呢d餐廳呀
你以為得d普通餐廳先有兒童餐呀?

你係咪少出國,睇youtube當去左旅行
我主張一個國家去一次 每次旅行都去唔同國家
如果去日本 係有限時間內 唔帶佢地去迪士尼/USJ,浸溫泉食好西 反而走去睇古城會唔會太on9

利申返先 有同佢地去京都 租埋和服+攝影師 本身諗住去埋伏見稻荷大社 但佢哋已經話想返酒店開浴缸玩淋浴球同去Pokémon center 睇野
資產累積先係重點
仲講月入咪又係奴隸

人哋啲錢一出世就自動計%升跌
可能一年利息夠你搵十年
再利疊利
你仲講𡁵賣時間有幾多
仲要自我感覺良好
抵你生仔
唔明喎,d野交晒比工人做,想飛就飛囉
想聽多少少
去咗其他啲國家有啲咩得著?有邊啲地方值得去了解 睇咗啲咩?
唔識享受還唔識享受
始終你比冇出過國ge小朋友見識同埋經驗多
對你成長或者視野點都會有影響
我覺得恐龍只係表像嚟
唔排除佢覺得睇書識到好多人唔識嘅嘢 又背到出嚟比人讚有優越感 但唔代表佢真係對恐龍有興趣

不過話分兩頭
不過恐龍英文名係有命名系統 我覺得可以introduce哩樣嘢比個仔睇下佢理唔理解到 如果佢明白到哩樣嘢我覺得對佢嘅邏輯能力會有幫助
If哩個係講緊記性好哩個可能佢理解到對佢數學有幫助
至於轉數快個個佢可能再查多幾年字典識自己用概念砌返隻英文字出嚟都唔定
你用出黎做野同童年比較 我真係服撚左你呢個冇童年既可憐種
3-4歲就話唔識, 5歲打後都唔識?
你弱智?
我自己真係唔覺得個少少所謂經驗對咩成長同視野有咩咁大分別

就算有 都唔值得用十萬八萬黎換
講真去旅行真係唔係個個岩
其實你拿3萬出黎
兩個星期內, 係香港洗晒落屋企度
個小朋友可能仲開心

旅行等佢小五六先帶佢去啦
其實太細佢未必記得
利申:兩歲已經帶小朋友去旅行
你啱 每個人經歷都唔一樣
所以我先拋豬引玉

我一結婚就搬左出去 仲要搬到勁遠 真係大時大節先同成個家族食飯 所以感受唔到太多婆媳糾紛

教小朋友就我老婆全職主婦教晒 我淨係負責搵錢 所以真係感受唔深

正因為我負責搵錢果個 所以家庭開支真係感受最撚深
本身A仔數學好似都通常唔錯
咁而個係你幻想佢地同你一樣姐
計香港生活成本 九成九係窮人好正常
點誇張左?
你覺得正常咪正常 我就唔認同九成九係窮人
咁呢d感受個個人唔同ge
btw 對於我黎講,去旅行最主要目的都係relax or 娛樂

小朋友學唔學到野都bonus

我隻FF7 由出果日就買 每晚玩1個鐘 有時一個鐘都無
玩足年幾先爆機 仲要係easy mode主要睇劇情
我而家一支公喺外國睇到你呢段笑咗出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞