屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
本身想知係點發現中左招?
公立醫院啲醫生唔係咁差,佢呢個講法都係想你屋企人少啲受折磨。

嗰時出去睇私家都係當你白老鼠

有錢就睇多個選擇,冇嘅就廢時畀假希望,空歡喜。
末期無得搞 陪佢多啲啦
快嘅可能3個月..
唔覺得

嗰時公立醫院跟得幾足,轉介又快,中間有換過醫生,但畀我感覺係務實有效。

當然風格上係保守的,視乎樓主想唔想take risk 花費彈藥去試。
都係既拎黎買gear都好過投放資源落你地度
食煙臭好多屌你老母
其實而家好清晰
用所有積蓄換一年
咪自己睇下值唔值
但果一年就一定係大家都好撚辛苦
祝你全家+所有後代食二手煙、三手煙,食到生cancer
珍惜佢有氣有力講嘢嘅時刻
要多啲陪伴佢
包括覆診

有咩問題可以搵姑娘包括搵醫生
你去姑娘度留電話醫生會喺佢辦公時間內覆你

做照顧者心理壓力好緊要

利申有份做過照顧者
唔一定適合的,因為如果身體機能唔夠頂的話再去做可能會有反效果,有啲係不可逆轉嘅副作用。要take risk
幾歲?
如果家境一般唔建議傾家蕩產去醫末期,因為都係拖時間,陪多啲佢,趁佢行得走得,去吓旅行影多啲相拍多啲片留多啲回憶,唔好怕講肉麻嘢
有無驗眼?
個煙剷係連登仔or連登仔親戚 = 值得可憐
個煙剷冇上過連登or CD Rom = 抵撚死

記得解釋清楚紓緩治療不是安樂死。老一輩會好驚你丟低佢。
識人畀錢食藥食咗一年
隻藥係只可以食一年之後無效
一停藥無機耐就走咗
唔會去匯豐買啦

70歲男性吸煙
自願醫保,每年$800萬保額 ,終身$4000萬保額
20000墊 每月$1803 每年$21636
50000墊 每月$1398 每年$16776
80000墊 每月$1198 每年$14376

同你所講每年十萬,差好多倍

食煙就抵撚死啦
戒咗啦好耐啦 你哋冚家快啲死啦
有嗎啡藥/嗎啡貼,各式止痛藥,一兩年嘅話唔洗驚有依賴性
食煙係抵死 呢個位唔撚會偽善畀你睇
8年
好彩你有聽連登講唔買保險
我媽咪5月尾確診肺腺癌4期…
佢唔煙唔酒,屋企都無人食煙
之前出去私家做PET + 基因測試,香港未有相關鏢靶藥…

暫時阿媽都還好仲精神,今日會係公立醫院做第2次化療+免疫治療,每次要4萬左右,雖然關愛基金就申請唔到,不過好彩仲有其他資助申請到。

我都好希望阿媽可以頂得住,可以試下同佢共存…不過當然如果身體狀況好差就另計。

巴打要加油,睇下屋企人意願係點…多啲陪伴佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞