屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
同佢講唔燒錢醫 你覺得當事人點諗
巴打頂住,若需要資訊、支援、資助 etc, 可以去香港癌到症基金會(Hong Kong Cancer Fund)網頁睇下,呢個真心算是做到嘢的NGO;

早排有上年紀的親戚確診肺癌,經癌症基金社工協助,都申請到一啲資助,做咗需要的治療。佢哋仲有病友組織,都印咗好多小冊子,你可以download,另外佢哋係好多區/醫院都有資源中心,真係可以去一去,需要時都可以打熱線問好多嘢,通常是康復者做義工答問題。

最後,好似其他巴絲咁講,陪到就陪,締造下回憶
打PD-1藥係要自費
公立四萬蚊 私家七萬左右
因為屋企人打緊 我俾緊錢
一開始私家做
做晒化療淨做免疫嘅時候就轉公立做
私家個醫生都好老實咁同我講
佢地枝藥同公立一樣
賤?吸煙會導致肺癌
呢樣野小學生都知
佢老豆就真係自己攞黎賤喇
依家唔係其他cancer
係佢食煙所以肺癌呀柒頭
我睇外國嘅新聞
好多唔食煙但有肺癌嘅人通常係因為煮飯煮得多
而且仲要大部份係亞裔
煤氣會吸入某啲氣體
好多人屋企個廚房都唔係好通風
而亞洲人特別鍾意爆炒
LM
小細胞係咪大多食煙引致?
對佢好啲
抽多啲時間陪佢
趁佢仲行得食得建立多啲回憶
負擔到就盡力醫,最好唔洗借錢醫
好難見到屋企人辛苦話唔醫就唔醫

當年老豆都係確診唔夠半年就走咗
小細胞肺癌患者約90%為長期抽菸的男性癮君子,是高危險族群;其他致癌的高風險因子還包括:長期接觸石綿、鎘、砷等致癌物、有家族史或患有慢性肺部疾病如肺結核、肺纖維化、支氣管擴張症等,都會提高罹患小細胞肺癌的風險。
醫末期癌=透支哂屋企人將來既錢去吊命
啲仔女永遠要揹住個債

我屋企人都有cancer, 我果陣都諗唔到仲可以點婉轉地講,直接地講真係最好,對方都有心理準備架啦。
長年食煙預左架啦?政府宣傳吸煙有害健康都幾十年,作為家人日日睇住佢慢性自殺(先唔計佢間接害左幾多人)唔勸佢戒,到出事又覺得好突然要消化,如果唔煙唔酒都有cancer就值得同情,長期食煙有肺癌都係求仁得仁啫
試吓信耶穌
之後搵教會幫手
好似有d疊水教會會出錢幫手
燒錢醫未必醫得好, 但問下自己, 唔燒錢醫會唔會自責一世?
0-1期係咪有可能徹底根治?
煙剷抵死

但唔會咁早發現到

肺癌唔到中晚期都冇症狀
上面啲人好多都老點你
俾番啲專業意見你

小細胞仲要末期
準備定身後事啦
見多一日太陽已經執到

其他鱗細胞/脾細胞都仲有得玩

小細胞咩化療咩電療都係嘥氣假希望
一個SVCO已經窒息死

唔好搞咁多
留番啲錢做未做既事
了左屋企人心願
買多幾包煙比佢食算啦
有冇睇 po?
樓主加油,god bless you
屋企人唔會好擔心可能都係好事,正面心態對治療一定有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞