屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
全港最大網上靈堂上線啦
隨便你啦
每聞保險公司都有拒賠事件出現過

自己選擇買定唔買
只係想講返絕對不是十幾萬一年
唔知樓主家人有無宗教背景, 如果醫療上幫唔到, 可以寄托自己嘅宗教信仰. Anyway, 加油唔好放棄.
連登係咁, 有D野針唔吉到肉唔知痛, 上面講黃藍果班仲on9, 藍又點?都就來瓜, 政治wfc
真, 食得煙就應該有肺癌嘅覺悟 (利申:中學到35歲,social smoker)
就算銀行買
你quote十幾萬一年
肯撚定買差不多最貴plan
正常plan頂盡咪幾千一個月
去到末期,醫不單燒錢
家人仲會好辛苦

最絕望係你以為有好轉之制
突然間話個癌指數以N倍增長咗
然後燒哂啲錢,結果屋企人又死埋

利申;經驗之談
當然每個人睇法都唔一樣
同屋企人商量下
諗清楚應該要點做
辛苦你啦,巴打
呀媽之前肺癌
一開始鏢靶藥>化療>鏢靶藥
頭半年食鏢靶藥係壓得好快,精神都好好
跟住失效要做化療
每次化療頭幾日見係咁嘔 精神開始轉差
跟住又係半年失效
最後要食隻好貴鏢靶藥
但醫生講過就算食最多都係半年命
最後食左幾個星期就過左身
未期肺癌 唔好奢望可以醫返好
如果再揀 我寧願用果筆錢陪佢走完呢個世界
所以要跟團 已經比較舒服
長年食煙都唔準備定
其實有冇諗過點解各國政府明知吸煙會加重醫療負擔
寧願響個盒上面印埋晒啲肺癌相,都唔全面禁?
肺癌係辛苦既
特別依家又武肺又甲流
我都成日分唔清我係中咗上面嗰兩個
定還是我個肺癌開始惡化
如果未去到咳血嘅情況我覺得好好enjoy生活
一去到咳血就覺得開始嚴重
關你撚事咩,你好得閑擔心
基本上免疫4萬一次,不三星期做一次,但你可以問醫生有冇得減一半劑量,即係兩萬一針

過來人經歷,免疫係一定好過化療,化療副作用好勁,免疫會低好多

燒錢呢個問題,每個人都諗過同掙扎過,但主要睇吓你同你屋企人關係點,唔好最後後悔自己冇盡力去救

依件事係要用時間消化
如果去私家,燒幾十萬甚至百萬吊多一年半載命
仲要未必係龍精虎猛,要頂化療副作用

講真睇你平時有冇盡孝
好多時候呢筆錢使落去,都係因為平時冇盡孝,驚自己唔畀錢佢去醫會愧疚一世
30歲左右有邊間推介
有啲係食到入骨
有時搭巴士,啲阿叔行過已經聞到陣死人臭煙味
呢啲三手煙都係周圍害人
1000-2000
你知唔知私家醫院抽血,照CT,MRI要幾錢?
定你覺得好似傷風咳咁坐低傾兩句就比到意見你?咪咁無知啦
做平安紙同聯名戶口先啦趁有時間
得中醫先可以治療到兼且唔使燒哂你嘅錢
有需要嘅就要趁早睇了,可以留低 tg,我見到就搵你
西醫連肺癌成因都唔清唔楚,你仲旨意西醫可以醫得好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞