屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
咁一定有例外case,我唔知人地個底細唔亂咁評論
我好彩so far 幫屋企人搞,都叫做賠到
係真係醫保,有人幫你跟單嗰種,唔撚係上網快速申請嗰類雞棚保險
再加埋公司,左右互補,其實唔係話俾好多
如果揀政府醫院醫,仲有關愛基金可以申請,不過要交勁多文件,仲要date back半年,不過拎唔足全數,俾幾成你都好
HA go 同醫健通唔係一樣既咩?
買咗咪又係搵位入你唔賠
去旅行算
最忌就係以為見到東張單嘢,就覺得保險係呃人

賠得到果98.9%既人,就選擇完全睇唔到
死煙鏟累人累物,火車頭更加係不得好死。
唔包既情況係好多時煙民未有肺癌前個肺都已經出過其他問題, 所以先唔包
但係如果個肺紀錄良好, 可能要你做body check先, 冇問題既話會包, 但係加保費
貴d 姐,照包
你有錢醫,其實乜都可以唔買
保險係出事既時候少少保障,香港醫cancer 最少一百幾十萬走唔甩,講緊前期全私家醫院check 再返政府醫院醫,你隨時拎得出既話,計埋機會成本一年返唔到工既收入當你2球半,買唔買都無所謂,全部射落去TSLA/ TSMC/ NVDA 仲好,分分鐘到時去養和住獨立房都得
講真唔覺得有啲咩值得可憐🫂🫂🫂樓主加油
aia, AXA, 宏利, 信諾, 藍十字,全部都有新聞話claim唔到架
我屋企人都係小細胞癌 上年走左
仲剩低化療藥放係醫院 可以轉贈
有需要可以留tg
長年食煙都咁意外
長年食煙就快撚D全家仆街死啦
算啦,由佢地以為自己好醒啦
做煙剷既話預左啦抵死
珍惜呢半年…
我見地盤啲扎鐵佬曬著太陽叼著口煙, 不知幾Chill幾型

吸一啖舒筋活絡, 吸兩啖爽過屌閪
你個case同我一樣,不過我地都用咗十幾萬做咗兩三次免疫療法,腫瘤細咗,但都不咁多錢可以一直做落去,最後好快排到公院做化療,私家醫生都講幫助不大,未做前我爸爸仲可以去飲下茶,買下餸,做完之後會有一段時間好唔舒服,到後期癌細胞都擴散,佢好辛苦,全身痛好想死,佢一直都想喺屋企走,但無耐太痛我地都陪佢入醫院,打咗媽啡可以瞓到少少,由知道到離開大約十個月。人生真係好無常。搵醫療社工啦,起碼醫藥費上幫到手,加油
講開養和,佢哋最近好似引入咗個「質子治療」,特別針對幾種癌症(包括肺癌)
你有冇睇過Breaking bad
留返d錢好過啦
屋企人第四期肝癌
做切除手術
打咗三年鏢靶+免疫治療
目前大約洗咗200幾萬
(好彩屋企都應付到 唔使賣樓)
邁向緊第四年
最近開始有啲變化
醫學上
第四期五年存活率0%
而家都係見步行步
但係真係用錢買時間
(另外有個親戚發現時仲嚴重過屋企人
而且冇錢打針 幾個月就走咗)
每年最低消費60-70萬
每三個星期打四萬蚊藥
仲有額外CT/pet-scan

互相勉勵🙏🏻
保險當年屋企人誤信咗個保險agent
話十幾年前嗰啲hep b記錄唔使報
(當然佢哋都有責任啦)
最後踢咗保😃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞