屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
下世
煙鏟唔使祝都全部cancer
樓主如果有啲慧根,可以睇下judith butler 本「疾病的隱喻」,上一輩對醫病、生死未必咁客觀,唔好同佢計,用你嘅愛去包容佢。同時了解多啲屋企人嘅心理結構,肺癌通常最後肺功能會受損,情況會惡化得快,如果聞氧氣嘅話唔會有last word,依啲生死觀、人生觀,最好盡快做。

去咗紓緩治療/病房嘅話,會有姑娘跟下心理或後事安排,但到時先搞就太遲。

我照顧先父時,遇到好多矛盾,衝突。明嘅,人孰無死,但有邊個真係接受自己就快死。所以會有好多萌塞,好多忌諱,好多決定要果斷又冷靜咁做。

你覆會咪比佢得逞 由得呢啲人單機最好
祝福你
煙鏟你好
祝你身體健康
不過唔好再做火車頭啦 日日都有人詛咒你
樓上有人講50萬1年, 我諗諗下好大機會係我記錯, 因為我回憶中個銀碼係普通人難負擔, 但肯定唔係10萬/8萬一個月
一食就打衰咗個底
同埋人好dynamic
有啲嘢係一環扣一環
年紀一大所有嘢會一次過嘔出嚟
巴打加油
搵社工/counsellor 幫手

老一輩好鐘意小事化大/無風起浪,特別濕鳩親戚。

但有啲親戚可能會幫手,話哂對佢地嚟講都係屋企人。平心靜氣啲,做下research 先講,唔好瞞住佢地。

畀佢地覺得你行同一條路嘅話,你嘅病醫關係會順好多,做少好多on9嘢
如果決定做化療電療
強烈建議用自己方法買大麻副產品舒緩不適
快過晒乜鳩止嘔藥
食完等藥效到真係生不如死
食煙都好過口臭 屌你老母 全家生完我再恭喜晒
同樓主 case 一模一樣, 食左幾十年煙, 小細胞肺癌

我覺得走得急重好過拖, 因為無可能醫得好, 病到後期除左痛苦, 唔會有享受/快樂
醫生唔係會當面同病人講最差狀況玩到幾年㗎咩?

佢自己都知情況有幾差好過你同佢解釋 佢一嚟唔信 二嚟都聽唔入耳
正皮係俾你肯認錯
紅十字會有平價輪椅租借。

淘寶可以買定啲照顧用品,由沖涼凳到尿片之類

覆診嘅話強烈推介輪椅鑽的,擴散咗嘅話行動功能好快收皮,唔好哂錢喺街截濕鳩的士。

同埋每次覆診對個病人嚟講都好辛苦(又凍又等得耐)

6-12 個月係好嚴峻,有定心理準備會係場硬仗
Same 我係爺爺 公立建議免疫治療
可以申請關愛基金
之前去公立醫院打化療每次收$140
覆診收$80

希望樓主安心少少
醫返好機會又細
同倒錢落海冇分别
仲要冇買保險,又係攞納稅人錢黎嘥
長年食煙

抵撚死,早死早著,罪有應得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞