屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
如果佢公立醫院治療
你可以試下搵醫院醫務社工幫手,睇下你地屋企經濟情況可唔可以申請到豁免
基本上每間醫院都有醫務社工部門,盡快去敲門問吓
唔使問存活率,唔好上網睇太多,
叫屋企人乖乖跟醫生吩咐醫,
另外可以配合醫院中醫,減輕副作用既不適。

睇下有冇d津貼可以申請,
例如關愛基金,屋企人專心醫病可以申請傷津,
同埋你要搵朋友舒發。你最要做既就係令自己唔好崩潰

利申:曾崩潰既過來人
患者本人係好辛苦,當然佢地部分都想活下去,但我聽開末期既結果都唔太好
如果要佢地好辛苦日日響病床,好辛苦唔開心,最後可能人財兩失,未來在人世既屋企人又要負擔醫藥費
不如佢地開開心心去玩,完成最後心願
曾經睇過一條片,係一個大陸仔醫生

佢自己本人都話如果係冇得醫嘅癌症真係寧願開開心心陪佢過埋剩返嘅時間
攞d錢同佢做埋想做嘅事
佢話見到好多人傾盡家財去醫,出出入入醫院接受治療拖長少少時間
但個病人治療嘅時間仲辛苦左

有睇佢分享話同老母傾過,作為醫生佢知道有得醫一定會醫
冇得醫嘅就會等佢開開心心離開
家下佢老豆就係針拮到肉先知痛,當初屋企人叫佢戒就好聽話啦,家下害埋2個仔,講又唔聽,出事又要人幫
有肺癌原因唔係淨係食煙
食煙有肺癌其實一半都冇
身邊有識/聽過嘅有肺癌反而係冇食煙一群
反而長期接觸烹調油煙,
室內蚊香、薰香、祭拜燃香、
長期接觸到廢氣嘅反而仲易中招⋯
好多人唔冇呢個意識
直到自己中招先話「我同身邊d人都冇食煙,點解係我」
咁而家屌來都無用架, 佢心情唔好咪病情加劇
有FD屋企人又係呢個case
開頭都為左班細去化療 後尾化到得棚骨辛苦到頂唔順投降
只能夠話尊重當事人 該安寧時就唔好無尊嚴咁頂落去
樓主 祝福你同你家人
慳返d錢,帶佢飲飲食食好過啦
夾硬黎愈黎愈辛苦
基因問題
東亞人特別易有肺腺癌
尤其是唔食煙既女人
真係除咗年年LDCT
出去睇私家醫生, 儘可能錄低佢慢慢聽番消化下. 之後再播番比老人家聽, 有時佢地真係會唔明(唔想明)醫生邁咩.
同埋有D 義工可以幫到手, 佢地好熟悉, 有D野可以答到你.
快去多次日本, UK, 返黎好好咁去...........RIP
我屋企人都係仲要係有兩個器官都有癌症
係好在叫做仲有一線生機,外在因素都仲捱得住

但患病嘅屋企人完全一啲鬥志都冇,日日抱住等死無得救嘅心態,覺得自己係廢人,連最基本食多少少/飲吓營養奶都唔肯
然後心痛嘅係我哋呢一班旁觀嘅屋企人
趁行得走得, 一家人去玩下, 身體狀況日日唔同, 可能突然間入院就出唔返嚟, 屋企人會好辛苦, 後段時間喺醫院多過喺屋企, 有咩要講就講, 未必有聽日

另外, 上網睇多啲資料, 唔好盡信醫生
睇落長命機會唔高
如果想揀嘅療法係有限錢嘅話,就去試吓
其實要點講俾佢哋聽個現實,似乎係暫時最難,加油
死廢gay
食煙生肺癌就應該預咗架啦,點會係突如其來

睇幾樣嘢:
醫唔醫得好(續命唔算醫好)
使幾多錢
病人意願

醫唔好,唔醫
要傾家蕩產醫,唔醫
病人唔想醫,唔醫

唔醫之後可以大家辭到職嘅就辭,辭唔到嘅放多啲假,帶佢去想去嘅地方,做想做嘅嘢,等大家冇遺憾仲好啦
要收煙稅+煙民反對
傻豬 唔使傷心 係人都會死 好公平
唔使睇到咁慘

早啲死 其實係解脫嚟
死後生活係極樂
人生先係地獄

與其醫得咁痛苦
不如舒舒服服過埋剩餘人生
食煙就醫嚟都哂氣, 佢食得煙已經等如放棄身體。慳返啲錢改善自己生活算啦。
真ar
食得煙預撚咗
不過食得煙都係仆街自私精
應該都會要屋企燒錢比佢續命,食多幾個月煙食多幾個月美食已經賺咗
將來屋企人點樣關佢撚事,佢到時都死咗啦
https://youtu.be/SxbWvc7Eaz8?si=kESi6-L-3Uy5QAO

希望呢個方法可以盡快普及
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞