屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
長期食煙就唔好醫啦

樓主佢發病時有啲咩病徵?

人總有一死,如果換算係我呢個情況..死唔可怕,最可怕係拖住一段可能好長嘅時間,一路辛苦最後先死。
睇老人家意願啦,可能佢都唔想拖累屋企人,盡量花多啲時間陪佢啦
開心過就好
不如用D錢同佢開開心心咁行埋最後尾嗰程仲好,同佢做一啲佢想做嘅嘢?
鏢靶藥我唔敢講,但化療好似係慢性自殺,其實佢都會好痛苦
又咁講 大把窮撚心態好正確嫁
半世人先儲到一兩球
用一球續一年命?
不如今日死咗佢 錢留返畀仔女好過

利申:窮撚
樓主屋企人係第幾期,我有朋友老豆60幾小細胞三期,而家行得走得仲參加渡海泳
唔係十八廿二 應該唔會斷尾
醫嘅意思係繼續燒錢食到啲藥無作用
食落去都只會轉啲更令身體受唔住嘅加強藥
等於日日燒錢等死
好奇一問你老豆一日食幾多包煙
Ching係咪唔望標題就入左黎
可唔可以講下佢咩生活習慣搞到咁?
食煙食到咩情況?

之前有個長輩急轉直下走咗 前後本年都冇
其實可以打定輸...
食得煙既......
過70就算鳩數喇
一 化療同聽醫生講要食咩標靶藥 有機會叫你照野先 即排 同埋等醫生寫轉介你拎去醫務社工果到申請援助
二 上藥物名冊同撒瑪利亞基金(samfund)睇屋企人既標靶藥有冇資助
三 去聖雅各福群會官網睇屋企人隻藥有冇封頂計劃
四 平常心活在當下
係 見左之後拎文件比佢 好快就批 銀行戶口 保險 存款全部都要 (屋企人有炒散出現金都要證明 額小冇入銀行唔好講) 跟住你呢d case會加快搞掂 大概一兩個禮拜(比曬文件就批)

想了解下中醫
我爸胰4擴散肝肺,都係癌王
由上年10月醫到而家,岩岩醫左100萬

如果你真係唔夠錢,唔好死頂,因為療程令病人好痛苦之餘,而且冇可能醫好
食煙就抵撚死啦
療程好痛苦
6月sbrt完,而家仲未過,同化療打孖上
唔敢比意見
但經歷至親復發
可以的話我未必會比佢再電療又成
反而開開心心 用晒錢同佢週圍去
體驗以前無同佢體驗的事物 反而重值得
依家我哋係你講依個情形,每一句都係
而家ca 19係45, 但電化2樣副作用捱緊

我自己都就崩潰
睇到呢個post覺得未接受到
覺得失去兩老 唔應該係呢個年紀發生既事

好唔真實……
我之前都咁諗
但實際上你90歲都覺得未接受到的
識兩個人有肺癌,兩個都係non smoker lung cancer 發現時已經stage 4, 一個即時退休積極治癌,而家已經四五年後仲健在,大家都話佢係好好彩,因為另一位知道肺癌後大半年好快已經走咗
吊,人地講緊生死醫病吖,仲乜撚黃藍,真係on79
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞