屋企人最近 firm 左 末期肺癌。。。

689 回覆
654 Like 46 Dislike
又捉到隻死煙剷,幾時冚家剷?
抵撚死。

罰你罰抄100次末期腦cancer
起碼見到有人會分享有用資訊俾樓主
屌你老母臭閪係咪盲㗎
其實 鬧下力架 鬧下臭雞 可以當果條友見唔到地獄下笑下
明知樓主見到 而佢同你冇仇冇怨 都講完拍拍蘿友走人
以為自己好好笑? 定係因為明知人地唔知你係邊個
踩多兩腳滿足左自己虐待心理好開心? 建議你睇下心理醫生
你平時有冇殺開貓狗之類?
最現實嘅係要問屋企人攞定晒啲個人資料同密碼,方便處理身後事
問定對身後事嘅睇法,例如處理遺體、器官捐贈、葬禮嗰啲
真係要問清楚遺願同成家人傾下有咩心願,有咩想做就做,等大家都唔好有遺憾
如果真係想旅行就去下個短trip啦
影好多片同錄音 會係最可以留低回憶嘅方法
唔尷尬就攬同錫多啲

治療方面真係冇人有個確實答案比你
有啲野唔試過唔知
永遠都會希望自己係存活率5%嗰5%...
另外心境、營養、運動同baseline身體狀況都有影響
錢係可以賺番嘅... 如果試到隻有用嘅藥又冇咩副作用,醫得幾耐得幾耐啦
但如果錢真係周轉唔到,屋企人都唔會想你犧牲所有野去醫病

點都好,陪伴同坦白傾訴係最重要
加油
中醫知道肺癌成因?
樓主不如搵日平復下心情之後同老母講清楚
你依家所知你老豆係咩情況啦 (老豆唔在埸)
你老母識左你老豆咁耐. 佢應該知道點做先係對你老豆最好
例如其實佢自己想唔想知真相呢D

佢地本身 扮唔知扮樂觀又好
真係唔知都好. 試下唔好冇左機會先遺憾
絕症雖然肉體上係痛苦 但同時比好多人好嘅係
有最後機會講好多做好多野比佢知道好多大家諗法
有親人去得好意外. 呢D先係最大遺憾
所以見襯啲火車頭
我都祝佢哋快啲生肺癌死

食煙無問題 迫人食二手煙先仆街
見啲中國人嚟香港 都識打邊爐
反而依加新一代後生仔都做火車頭
(我以為依啲係廢老教養問題
點知火車頭真係不分年齡性別)
Hep B 絕大部份係母胎感染,一世帶病毒,agent 居然可以話唔使報?
末期試吓冇壞我又同意喎。其他情況中醫就不了。
講真煙產就唔好當自己無辜,預咗有哩一日啦
自己享受但係有事就全家同你一齊受
私家有啲衰嘅俾啲假希望你
鼻煙癌點同,你嗰啲唔算係奇蹟
我親人都係
佢仲話遲啲去搭飛機去旅行, 唉... 佢走前嗰個星期都冇咩力講野
藥睇下驗出黎有冇啱嘅藥, 有咪食囉, 頂住先
電太多次個人都極冇精神
唔知可以點幫到你,老實講屋企冇錢靠公立都係得個拖字。反而我會諗開始調整下心態,唔好太著重呢個病,用心陪伴多d兩老

利申:我都經歷過
媽咪係cancer死
唔想化療 忍到最辛苦果時決定安樂死(not hk)
最後輟學跟佢翻鄉下一直陪住佢
見證住佢由自己做到仼何嘢去到成身瘦哂
行路冇力 大小二便都要喺床上揾個兜解決

過來人認為睇吓佢本人會想化療定係放棄
好好享受埋人生最後一刻
趁佢仲行得跳得嘅時候 陪多啲佢 去下旅行
影多啲相 留低多啲對大家嘅回憶都好足夠了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞